Kukuričná polievka
Kukurica patrí k tradičným slovenským surovinám, i keď má pôvod v Južnej Amerike. Zasýti nadlho a obsahuje málo kalórií.
Tvorí ju približne 70 % vody a sušina bohatá na sacharidy, vlákninu, minerálne látky i bielkoviny, ktorých má dokonca viac ako iná čerstvá zelenina. Chutnú kukuričnú polievku preto Katka odporúča.
Suroviny na prípravu:
– zrná z 2-3 šúľkov kukurice (môže byť i mrazená kukurica)
– 3 poháre teplého mlieka
– 2 lyžice masla
– ½ cibule, cesnak
– dochucovadlo (bez glutamanu)
– soľ
– štipka muškátového orecha
– zelený petržlen
Postup prípravy:
Polovicu zŕn kukurice rozmixujeme v mlieku. Na masle orestujeme cibuľku a cesnak, pridáme rozmixované zrná s mliekom a pomaly varíme približne 3 minúty. Pridáme zvyšok kukurice, dochutíme a varíme do mäkka. Hotovú polievku na tanieri ozdobíme petržlenom. Dobrú chuť!
Vedeli ste?
Kukurica má mnoho pozitívnych účinkov. Napríklad: udržuje správny krvný tlak, znižuje riziko mozgovej mŕtvice, znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje priechodnosť čriev, posilňuje krvotvorbu a okysličovanie buniek, pôsobí proti stresu.
Foto: Shutterstock