Letné drinky, ktoré zaručene osviežia
Leto je obdobie, ktoré si žiada veľa slnka, mnoho opečených klobások s horčicou a hlavne kvantum (prevažne) nealkoholických tekutín. Pričom čím viac ich pripravíte vo svojej vlastnej kuchyni, tým lepšie pre vás, vaše zdravie, vašu peňaženku a váš dobrý pocit zo zaujímavých chutí.
Zatiaľ čo ovocné sirupy a šťavy sú vhodné skôr na mimosezónne pitie, v horúcich letných mesiacoch si môžete užiť úplne prirodzené, neskreslené a čerstvé chute toho, čo sa práve podarilo pozbierať v záhradke, u susedov alebo aspoň niekde v blízkom okolí. Či už sú to bylinky, bobuľové ovocie, marhule a broskyne, alebo tiež uhorky, cukety či melón. Zo všetkého si môžete pripraviť zaujímavé, veľmi osviežujúce letné drinky, ktoré doplnia vašu dennú kvótu vody.
Poznajte svoje chute
„Receptov na rôzne letné nápoje je na internete veľmi veľa. Každý však vie, ktoré ovocie či zelenina mu najviac chutí. Ani ten najlepší barman nedokáže namiešať taký nápoj, ktorý by chutil každému,“ začal debatu na túto tému odborník naslovovzatý – majstra sveta v miešaní nealkoholických nápojov Ladislav Doboš.
Čo potrebujete
Na prípravu studených miešaných nápojov nepotrebujete žiadne špeciálne náradie. Vo väčšine prípadov si vystačíte s drevenou doskou na krájanie a nožom. Tie sa určite nájdu v každej domácnosti. Ak však chcete mať dobrý drink, mali by ste používať čerstvé ingrediencie na jeho prípravu. Ovocie či zelenina sú fakt najlepšie a najkvalitnejšie z vlastnej záhradky.
Dôležitý ľad
S ľadom je to však v našich končinách trochu horšie. Na Slovensku si ho vo väčšine domácnosti pripravujeme sami, klasicky nalejeme vodu do formičiek a necháme zamraziť. „Ak však chcete mať kvalitný nápoj, v ktorom sa ľad hneď neroztopí, je potrebné využívať taký, ktorý je určený na výrobu nápojov.“
Vyskúšajte čaj
Ako si však namiešať správny drink, aby bol chutný, osviežujúci a oku lahodiaci? „Aj v miešaní týchto nápojov existujú rôzne trendy. Posledným sú čajové nápoje, ktoré si vedia vaši čitatelia pripraviť aj doma,“ Ako hovorí Laco Doboš, základ – čierny, zelený alebo biely čaj – sa dá pripraviť hneď ráno, pred odchodom do práce. „Kým prídete domov, silný výluh bude už chladný. Stačí asi litrom vody zaliať päť až šesť vrecúšok kvalitného čaju.“
Ako na to?
Pripravte si vysoké poháre alebo aspoň litrový sklenený džbán, na dno vysypte ľadovú drť. Na ľad si naložíte ovocie či zeleninu, nejaké bylinky a to všetko zalejete studeným čajovým výluhom. „Z byliniek sú najvhodnejšie medovka, mäta či šalvia. Nemusíte ich ani sekať. Stačí si ich pošúchať medzi rukami a potom poriadne tlesknúť. Uvoľnia sa všetky oleje, ktoré dodajú nápoju úžasnú chuť,“ hovorí majster drinkov a dodáva, že vôbec nemusíte kupovať drahé barové sirupy. Dajú sa totiž pripraviť aj doma. „V malom množstve vody prevarte obyčajný cukor a do tohto nálevu vložte buď ´pošúchané´ bylinky alebo popučené ovocie. Samozrejme, nechajte vychladnúť a pridajte do nápoja.“
Čo s čím pasuje
Kombinácií je veľmi mnoho. „Odporúčam vyskúšať zelený čaj s uhorkami, šalviou, troškou citrónovej šťavy a cukru, aby to nebolo veľmi kyslé. Čierny čaj s marhuľovým džemom, citrónovou šťavou a medovkou. Vynikajúce sú mandarínky s bazovým sirupom (ten si viacerí robia domáci), do čoho pasuje ešte medovka. Ja osobne mám veľmi rád žltý melón s mletou škoricou, limetkovou šťavou a mätou. Veľmi dobré je aj pridať do nápoja zázvorové pivo, ktoré však obsahuje minimálne množstvo alkoholu.“
Limonády
Príprava domácej limonády sa odvíja od základnej citronády – voda alebo sóda, do toho citrónová šťava, cukor a ľad. „Pomer je už na každom, ako komu chutí. Potom sa pridávajú ďalšie komponenty, či už citrusové ovocie (mandarínky, pomaranče, pomelo) alebo drobné bobuľové ovocie a, samozrejme, ľad,“ dodal barman.
Do šejkra dáme 5 cl mrkvovo-jablkovej šťavy, 1 cl anízového sirupu, zázvorovo-citrónovo-trávový kordial (nie veľmi sladký variant sirupu) a pol cl citrónovej šťavy. Rozmiešame. Do pohára vložíme 25 g nadrobno nasekanej a popučenej zelenej časti feniklu a ľad. Zalejeme vyšejkrovanou zmesou a dolejeme minerálnou vodou. Zázvorovo-citrónovo-trávový kordial je drahší a ťažšie zohnateľný sirup. Môžete vyskúšať domácu obdobu tohto sirupu. Na internete si nájdete recept na prípravu zázvorového sirupu, v ktorom vyvaríte kôru z bio citróna a pridáte pozdĺžne rozrezanú citrónovú trávu. „Je pravda, že som to ešte neskúšal, ale podľa môjho názoru by to mohlo fungovať,“ upozornil autor nápoja Ladislav Doboš.
Foto: archív LD