Ľudia by mali jesť menej priemyselne spracovaných potravín, tukov a soli
Ľudia by mali jesť viac základných prirodzených potravín a menej tých priemyselne spracovaných.
„Určite by sme vo zvýšenej miere mali prijímať rastlinné produkty, ktoré majú dostatok vlákniny, naopak, znížiť príjem potravín, ktoré majú veľa tukov a soli alebo jednoduchých cukrov,“ odporúča Jana Babjaková z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, zameraná na problematiku výživy.
Veľký príjem, nízky výdaj
Správna výživa je dôležitá z hľadiska prevencie chronických chorôb, napríklad onkologických ochorení, chorôb srdca a ciev, chorôb dýchacieho a tráviaceho systému či rôznych iných. „Ich vznik a vývoj trvá niekoľko rokov až desaťročí. Následky vidno až neskôr, ale môžu byť o to závažnejšie,“ tvrdí Babjaková.
Všeobecným problémom je podľa nej to, že ľudia majú vysoký energetický príjem avšak nízky výdaj, teda málo fyzickej aktivity. Výživové požiadavky sa menia v závislosti od pohlavia, veku či zdravotného stavu a špecifické sú napríklad v období tehotenstva a dojčenia. Avšak vo všeobecnosti by strava mala byť predovšetkým pestrá a vyvážená a jej základom by mala byť zelenina a ovocie.
„Treba jesť trochu menej a hýbať sa trochu viac,“ zhrnula lekárka. Ľudia by mali prijímať menej červeného a spracovaného mäsa a viac rastlinných ako živočíšnych tukov. Tiež obmedziť alebo vylúčiť údeniny, vyprážané jedlá alebo sladené nápoje.
[ad][/ad]Zlozvyk dosoľovať jedlo
Podľa Babjakovej by ľudia tiež mali kontrolovať svoj zlozvyk automaticky si dosoľovať jedlá bez toho, aby ich predtým ochutnali.
„Veľmi dôležitý je aj pravidelný pitný režim a najlepšie je piť obyčajnú vodu. Z hľadiska ochrany ciev je ideálna tvrdá voda s dostatkom kalcia,“ vysvetľuje Babjaková.
Sladené nápoje treba podľa nej konzumovať vo veľmi obmedzenej miere. Nevhodné je aj prijímať veľké množstvo alkoholu, ktorý je toxickou látkou, prispieva k vzniku rakoviny a má návykový potenciál.
Čítajte aj:
- Poznáte pôvod jedál, ktoré milujete? Nie sú odtiaľ, odkiaľ si myslíte
- Pri starostlivosti o potraviny dbajte na čistotu
- Je mýtus, že tvrdý alkohol pomáha stráviť mastné jedlo
- Pediatri odporúčajú matkám prehodnotiť stravovanie ich detí