Na potulke za NAJ rizotami nášho mesta
Aj keď je už leto za nami, ochutnávka rizota nám aspoň pripomenula slnečné dni. Ľahké jedlo pôvodom z Talianska pripravuje aj väčšina podnikov v našom meste. My sme v relácii televízie KOŠICE:DNES Gastropotulka navštívili päť z nich. Očakávania boli jasné – pri prvom súste sa vrátiť na letnú dovolenku.
Kritériá, ktoré by malo toto jedlo spĺňať, sú jednoduché: prepojené chute, jednoduchosť, krémová konzistencia, ryža ale nesmie byť rozvarená. Vyskúšali sme tri hubové rizotá a dve milánske, ktoré u nás poznáme skôr ako šafranové. Čo myslíte, splnil sa náš sen o dokonalosti?
PRIMI
Kováčska 2
Hubové rizoto s kuracím mäsom a baby špenátom
Podnik, ktorému pojem kvalitná gastronómia nie je cudzí. Už na úvod vás privíta príjemný personál a v jedálnom lístku štyri druhy rizota. Pokrm už na prvý pohľad vyzeral veľmi lákavo, aj keď pravdepodobne by viac vynikol na bielom tanieri. Po ochutnaní mi bolo jasné, že som na správnom mieste. Čas tepelnej úpravy vystihli presne (podľa mňa na sekundu). Potešili ma parmezánové hobliny a olivový olej, to všetko dotváralo dokonalé prepojenie chutí. Jediné moje sklamanie bolo, že som sa musel pobrať do ďalšieho podniku.
Cena: 300g / 7,79 € Hodnotenie: 9,5/10
RISTORANTE ITALIANO XXIV
Hlavná 24
Hubové rizoto
Reštaurácie v pivničných priestoroch nevyvolávajú u mňa ten najlepší dojem. Možno práve preto išlo o našu prvú návštevu. Veľa sa nezmenilo ani po vstupe – boli sme jediní hostia a strach sa stupňoval. Všetko sa zmenilo po prvom súste. Okamžite som začal ľutovať, že som sa v tomto podniku nezastavil skôr. Krásne krémové rizoto plné chutí. Huby a cuketa vytvorili takmer dokonalú symbiózu. Pravda, hobliny z parmezánu a olivový olej by celý pokrm posunuli o úroveň vyššie. Aj keď to nebola dokonalosť sama, v každom prípade išlo o najmilšie prekvapenie celej ochutávky.
Cena: 300g / 5,50 € Hodnotenie: 8,5/10
PIZZA PIZZA
Inžinierska 1
Hubové rizoto
Porciu, ktorá pristála na našom stole, by som mal veľký problém zjesť sám. Papkáči si ale prídu na svoje. Chuťovo by sa nedalo vytknúť až tak veľa. Väčší problém som mal ale s ryžou, ktorá mi miestami pripadala ako rozvarená a jedlo obsahovalo aj na mňa veľké množstvo tekutiny. Na vrchu strúhaný parmezán scelil celé jedlo, a tak som po dojedení ostal spokojný. Pomer ceny, veľkosti porcie a kvality bol výborný. A aj keď ma toto rizoto nevrátilo do Talianska, s návratom do podniku PIZZA PIZZA by som nemal najmenší problém.
Cena: 500g / 6 € Hodnotenie: 8/10
DOBRÉ BISTRO
Garbiarska 14
Šafranové rizoto z ryže Arborio s morčacím mäsom
Snažíte sa stravovať zdravo? Ak áno, určite ste už počuli o tejto prevádzke. V príjemnom prostredí terasy, pri bylinkovej záhrade, sme si vychutnali krémové rizoto so šafranom. Problém sme mali, podobne ako v predchádzajúcom podniku, s tekutinou. Chuťovo výborný pokrm, navyše doplnený morčacím mäsom, ktoré bolo príjemne šťavnaté. Aj keď mám rád rizoto čisté, táto kombinácia bola vydarená. Určite to nebola dokonalosť, ale spokojnosť nadovšetko pri odchode nechýbala.
Cena: 400g / 6,90 € Hodnotenie: 8/10
ANDIAMO PIZZA
OC Aupark
Šafranové rizoto Milanese
Jediné rizoto, ktoré sme si dali zabaliť so sebou (pretože na natáčanie by sme sa potrebovali nahlásiť vopred). Strach vo mne vyvolal už čas, za aký nám ho dokázali pripraviť. Bolo to sedem minút a ja som ešte nevidel človeka, ktorý by to za takú chvíľu dokázal. Bohužiaľ, odrazilo sa to na kvalite. Rozvarená ryža vo mne vzbudzovala dojem, že pokrm bol pripravený vopred. Mdlú chuť nenapravili ani sušené paradajky. Taliani by si asi nepochutnali.
Cena: 250g / 5,20 € Hodnotenie: 3,5/10
1. PRIMI 9,5/10
2. RISTORANTE ITALIANO XXIV 8,5/10
3-4. PIZZA PIZZA 8/10
3-4. DOBRÉ BISTRO 8/10
5. ANDIAMO PIZZA 3,5/10
Krémové tekvicové rizoto
Potrebujeme:
1 tekvicu (hokaido)
4 kl masla
1 cibuľu
3 šálky ryže (ideálne arborio)
1,5 l vývaru
0,2 l bieleho suchého vína
soľ, čierne korenie
mletú papriku sladkú
tymián, rozmarín
olivový olej
1 pl mascarpone
parmezán
Postup:
Očistíme tekvicu, ktorú rozdelíme na polovicu. Jednu časť nakrájame na kocky, obalíme v olivovom oleji, dochutíme soľou, paprikou, korením a bylinkami. Potom ju necháme piecť v rozohriatej rúre až kým zmäkne. Zo zvyšnej časti si pripravíme pyré, a to tak, že drobné kocky necháme dusiť na panvici, do ktorej sme pridali maslo, kým nebude tekvica úplne mäkká. Následne ju rozmixujeme dohladka a odložíme na neskôr. Rizoto začneme robiť tak, že na panvici s maslom a olivovým olejom orestujeme cibuľku nakrájanú na malé kúsky. Pridáme ryžu a necháme poriadne prehriať. Keď je ryža orestovaná (nie však pripálená), nalejeme do panvice víno a necháme vyvariť. Potom už len postupne, za stáleho miešania, pridávame vývar, kým sa ryža uvarí. V závere pridáme pripravené pyré aj s kúskami tekvice. Dochutíme soľou, korením a parmezánom. Na zjemnenie necháme v rizote rozpustiť maslo a mascarpone. Podávame čo najskôr. Dobrú chuť!
Aj keď sa príprava rizota môže zdať jednoduchá, vyžaduje zamerať sa na detaily. Správny výber ryže a silný vriaci vývar tvorí základ, ktorý kuchár ďalej šperkuje. My sme radi, že z piatich podnikov pre nás pripravili chutný zážitok až štyri z nich. Gastronómia v našom meste možno ide dobrým smerom.
Ilustračné foto: shutterstock