Netradičné grilovanie
Konečne nastal čas rôznych posedení na záhradke či terase. Rozžhavené uhlie a vôňa grilovaných lahôdok stúpa neodolateľne do nosa. Grilovať sa dá takmer všetko, ale napadlo by vám dať na gril napríklad melón? Nechajte sa inšpirovať ďalšími netradičnými nápadmi!
Väčšina z nás ostáva pri klasike. Fajnovo oddýchnuté mäsko v marináde položíme na gril a netrpezlivo čakáme kedy sa schuťou pustíme do hodovania. Sem-tam sa tam zmestí ešte nejaká zeleninka. Ale na drevenom uhlí sa dá pripraviť celý rad rôznych pochúťok. Určite ste už počuli, že napríklad v Amerike s chuťou grilujú snehové cukríky marshmallow. Mnohým to zo začiatku pripadalo zvláštne, ale keď ochutnáte, neodoláte!
Čo patrí na gril
Z ovocia sa určite oplatí grilovať ananás. Je to jednoduché a chuťovo výborné. Skvelé recepty nájdete aj na grilovaný banán. Stačí troška medu, poriadna porcia masla a o pár minút máte delikatesu už pred sebou. Čo sa týka zeleniny, obľúbená je najmä cuketa, baklažán a paprika. Z húb sú na grile najchutnejšie šampiňóny alebo hliva. Stačí ich trošku osoliť, oliať olivovým olejom, napichnúť na ihlu a ugrilovať. Dôležité je nebáť sa experimentovať.
Žltý melón
Narežte červený melón na tenšie plátky (asi tak 2 až 3 cm) a pomažte ich zmesou olivového oleja, jemne nakrájanej cibuľky, soli a korenia. Na grile opekajte asi 5 minút z každej strany, až sa povrch melóna pekne sfarbí a skaramelizuje. Získate originálny zákusok alebo prílohu ku grilovanému mäsu. Vyskúšať môžete aj grilované broskyňové špízy, ananásový špíz, krevety s melónom, grilovaný banán alebo grilované broskyne s rozmarínom.
[ad][/ad]Rímsky šalát
Táto skvelá zeleninka sa na grile nepremení na zvädnutú kôpku „nešťastia“. Vezmite hlávku tohto šalátu, pozdĺžne ju prekrojte na dve časti, na reze potrite olivovým olejom a zľahka posoľte a okoreň te. Položte šalát (rezom dole) na stredne rozpálený gril a opekajte asi 1 až 2 minúty. Zložte z grilu, natrhajte alebo nakrájajte ho na kúsky, pokvapkajte vínnym octom (najlepší je červený) a posypte parmezánom. Skvelý šalát s úžasnou príchuťou dymu a grilu vyčaríte za chvíľku.
Syr
Poviete si, veď toto nie je žiadna novinka. Hermelín u nás griluje kdekto. Ale neobmedzujte sa iba na hermelín. Grilovať sa dajú aj iné syry. Vynikajúco si s dreveným uhlím rozumejú napríklad kozie syry, čerstvé prírodné syry, ale ugrilovať môžete aj obyčajný eidam. Získate tak pochúťku k chlebu alebo ovociu. A ako to nepokaziť? Zabaľte syr do alobalu, aby nevytiekol do ohňa.
Avokádo
Z exotických pochúťok sú najlepšie na gril ananás a citróny. Ale vyskúšajte grilovať napríklad avokádo. Rozrežte ho na polovicu, vyberte kôstku a reznou stranou položte na gril. Nechajte pár minút opekať, potom vydlabte dužinu a s trochou čierneho korenia a soli (prípadne aj cesnaku) získate úžasný dip k mäsu.
Prílohová zelenina
Ku grilovanému mäsu okrem rôznych omáčok patrí aj klasika – grilovaná zelenina. Nemusíte ju grilovať iba tak, položenú na grile. Pripravte si špajle a napichajte za sebou na striedačku baklažán, žltú cuketu, paradajku a papriku. Jemne osoľte a okoreňte, jemne pokvapkajte olivovým olejom. Grilujte z každej strany. Získate perfektnú a zdravú prílohu. Kto má rád pikantné, môžete použiť zmes rôzneho, napríklad indického korenia.
Sladké pečivo
Chcete prekvapiť svojich hostí výborným grilovaným dezertom? Vezmite plátky akéhokoľvek koláča z piškótového cesta, po oboch stranách ho zľahka potrite maslom a dajte grilovať. Opekajte z oboch strán asi dve minúty tak, aby boli kúsky zlatisté a chrumkavé. Servírujte napríklad so zmrzlinou alebo so zmrazeným rozmixovaným ovocím.