Obdobie vodnej hydiny na tanieroch
Jeseň je v plnom prúde a v podnikoch sa čoraz častejšie stretávame s ponukou dvoch druhov vodnej hydiny. Zatiaľ čo ako hlavný chod najčastejšie nájdeme kačacie mäso, ktoré je jemnejšie, hlavnou delikatesou ostáva predkrm v podobe husacej pečene.
Najlepšie na začiatok?
Kto v gastronómii nepočul názov foie gras (v preklade tučná pečeň), prišiel o pravdepodobne najsilnejší zážitok spojený s husacinou. Pri tejto kontroverznej delikatese ide o svetlú pečeň z vykŕmených husí. Práve v tom spočíva celá kontroverzia. Kvôli stúpajucému dopytustúpa aj počet chovov, ktoré podľa fotografií prebiehajú v nehumánnych podmiekach. Preto sa postupne produkcia sťahuje do Číny. Inak ale ide o francúzsku špecialitu, ktorá je vyhľadávaná pre svoju lahodnú jemnosť. Skvelé kombinácie vznikajú hlavne s ovocím a pre milovníkov luxusu odporúčame pridať jemný dotyk kaviáru.
Kačka na všetky spôsoby
Na rozdiel od husaciny je kačacie mäso jemnejšie a spracovať môžete takmer každý kúsok. Z chrbtov pripravíte polievku, odrezkov paštétu, prsia môžu byť hlavná surovina šalátu a stehná klasicky s kapustou a lokšami. Zabúdať netreba ani pečenie v celku, napríklad pri známej Pekinskej kačici. V zahraničí sa s ňou stretávame tiež pomerne často. V Anglicku ju poznajú plnenú jablkami, vo Francúzsku na pomaračoch, u našich českých susedov, podobne ako u nás, s červenou kapustou ale s knedľami.
Akú úpravu kačky zvoliť?
Práve pri tomto druhu sa odporúča porcovanie. Pre každý kus mäsa je vhodná iná úprava. Pri prsiach je vhodné grilovanie a pečenie na panvici, nezabudnite ale na pekne ružový stred. Stehná sú najlepšie pečené v rúre. Využitie ostatných častí už poznáte. Nezabúdajte aj na konfitovanie. Ide o pomalé pečnie vo vlastnom tuku. Mäso tak ostáva jemné a šťavnaté.
Kačka na pomarančoch
Potrebujeme:
1 ks kačky
2 ks pomarančov
korenie biele mleté
soľ
1 PL medu
1 PL šťavy z pomaranča
Umytú a osušenú kačicu osolíme a okoreníme z každej strany. Jeden ošúpaný pomaranč dáme do jej brucha a druhý odšťavíme. Kačku podlejeme na pekáči teplou vodou, prikryjeme a občas ju polejeme výpekom. Pečieme ju asi 1 hodinu pri 180 stupňoch. Potom ešte pol hodinu pečieme odkrytú. Ak je mäso hotové kačicu potrieme zmesou medu a pomarančovej šťavy a ešte chvíľu necháme v rúre.
Omáčka z pomarančov:
3 ks pomarančov
2 PL kukuričnej škrobovej múčky
2 dl vývaru
20 g masla
2 PL kryštálového cukru
1 ks cesnaku
klinčeky
škoricu
soľ
Omáčka: Pripravíme si karamel z masla a cukru, ktorý zalejeme teplým vývarom. Pridáme pretlačený cesnak, šťavu z druhého pomaranča, soľ, koreniny a chvíľu miešame. Nakoniec môžeme pridať plátky pomarančov a celé zahustíme múčkou. Kačku podávame na tanieri podliatu pomarančovou omáčkou.
Foto: shutterstock