Gastronómia
Plnená fašírka
Potrebujeme: 500 g mletého bravčového mäsa 1 cibuľu 4 strúčiky cesnaku 1 vajce mlieko petržlenovú vňať soľ mleté čierne korenie 4 vajcia uvarené natvrdo sterilizovanú kapiu slaninu [ad][/ad] Postup: Z mletého mäsa, cibule nakrájanej nadrobno, prelisovaného cesnaku, strúhanky, mlieka, petržlenovej vňate, vajca, soli a mletého čierneho korenia pripravíme fašírkovú zmes.
Skvelé zľavy v Supermarketoch Fresh Plus
Každý týždeň vám Supermarkety Fresh Plus prinášajú produkty v skvelej zľave. Táto akcia platí od 26.11.2018 do 2.12.2018. zdroj: FRESH Cena mäsa neplatí na predajniach: OC Pekinská, OC Myslava, OC Eperia, OC Solivaria, OC Mlynská, OC Anička.
Nivová omáčka s kuracím mäsom
Potrebujeme: 3 PL oleja 300 g kuracieho mäsa 120 g syra Niva 200 ml smotany na šľahanie 125 ml vody soľ posekanú pažítku mleté čierne korenie Postup: Na rozpálenom oleji orestujeme do zlata nakrájané kuracie mäso, ktoré sme osolili a okorenili (nesolíme veľa, pretože niva je dosť slaná a dodá celej omáčke tú správnu chuť).
Hrášková polievka
Potrebujeme: 200 g sterilizovaného hrášku 200 ml mlieka 2 PL kyslej pochúťkovej smotany 1 PL masla 2 PL hladkej múky 300 ml vody 1 KL vegety 2 strúčiky cesnaku trochu majoránky 500 ml zeleninového vývaru * PL=polievková lyžička, KL=kávová lyžička [ad][/ad] Postup: Rozmixujeme hrášok, smotanu a mlieko.
Príbeh rodinnej pekárne, alebo čo ste o chlebe možno nevedeli
História chleba sa začala písať v Egypte, kedy sa rozdrvené obilie čírou náhodou zmiešalo s vodou. Aj proces kvasenia vznikol len náhodou.
Bábovka z ovsených vločiek
Potrebujeme: 3 šálky ovsených vločiek 1 šálku hnedého cukru 3 vajcia 1 šálku olivového oleja 150 g bieleho jogurtu 1 vanilkový cukor 1 kypriaci prášok soľ citrónovú kôru hrozienka alebo orechy tuk na vymastenie formy Postup: Ovsené vločky rozdrvíme v mixéri.
Viete kúpiť čerstvé mäso?
V niektorých rodinách iba vo sviatok, inde zas v nedeľu a u niekoho aj každý deň musí byť na tanieri mäso. Nuž a každý zákazník chce kúpiť v obchode to najkvalitnejšie a hlavne čerstvé.
Plnené karé
Potrebujeme: 1 200 g bravčového karé 300 g pomletého bravčového pliecka 1 KL soli 1 KL mletého čierneho korenia 1 KL mletej sladkej papriky 3 strúčiky cesnaku 3 KL miešaného korenia na pečené mäso 50 g masla Postup: Pomleté mäso si ochutíme koreninami, do karé urobíme otvor stredom karé a naplníme ho premiešaným mletým
Karfiolové placky
Potrebujeme: karfiol 160 g hladkej múky 200 ml mlieka 2 vajcia soľ vegetu mleté čierne korenie syr šunku petržlenovú vňať čili [ad][/ad] Postup:Karfiol uvaríme domäkka.
Skvelé zľavy v Supermarketoch Fresh Plus
Každý týždeň vám Supermarkety Fresh Plus prinášajú produkty v skvelej zľave. Táto akcia platí od 12.11.2018 do 18.11.2018. Foto: Fresh Cena mäsa neplatí na predajniach: OC Pekinská, OC Myslava, OC Eperia, OC Solivaria, OC Mlynská, OC Anička.
Vajíčková nátierka
Potrebujeme: 6 vajec uvarených natvrdo polovicu cibule 1 ČL plnotučnej horčice 3 PL majonézy 1 väčšiu kyslú uhorku soľ, mleté čierne korenie Postup: Uvarené vajíčka necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a nakrájame na menšie kocky.
Losos s horčicovou omáčkou
Potrebujeme: 2 kúsky lososa 2 PL hladkej múky 100 g masla 1 PL francúzskej horčice 150 ml šľahačkovej smotany soľ mletú červenú papriku mleté čierne korenie citrón [ad][/ad] Postup: V miske zmiešame múku, korenie, papriku a soľ a obalíme lososa.
Makový koláč s jablkami
Potrebujeme: 4 vajcia 140 g Hery 180 g práškového cukru 2 bal. vanilkového cukru 1 bal. prášku do pečiva 100 ml mlieka 200 g polohrubej múky 80 g pomletého maku 500 g jabĺk Postup: Žĺtky, Heru a práškový cukor vymiešame.
Fazuľková polievka
Potrebujeme: 500 g fazuľkových strukov 1 cibuľu 3 bobkové listy 1 KL kôpru KL=kávová lyžička plátok slaninky 1 smotanu na varenie 2 zemiaky soľ kôpor [ad][/ad] Postup: Na cibuľke opečieme plátok slaniny v jednom kuse.
Hliva na smotane
Potrebujeme: 300 g hlivy ustricovej alebo iných húb 3 dl smotany na varenie mletú červenú papriku soľ 2 PL oleja 1 dl mlieka 2 PL hladkej múky Postup: Huby umyjeme a pokrájame a osmažíme na oleji.
Englishman in Košice
Jesenné dni nám pripomínajú typické anglické počasie. Teplota znesiteľná, polooblačno, miestami dážď. Návodom na chutný deň je dopriať si anglickú dobrotu, dostupnú v tradičnom prevedení aj v našich Košiciach.
Kurča a lá bažant
Potrebujeme: 1 kurča 50 g údenej slaniny 3 jablká 30 g hrozienok 100 ml bieleho vína mletú červenú papriku soľ mletú škoricu olej Postup: Kurča umyjeme a prešpikujeme pásikmi údenej slaniny.
Plnené šampiňóny
Potrebujeme: šampiňóny cibuľu čerstvú alebo sušenú bazalku cherry paradajky syr feta olivový olej soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Šampiňóny očistíme.
Babkin jablčník
Potrebujeme: 400 g hladkej múky 250 g masla kypriaci prášok do pečiva 150 g práškového cukru 2 PL mlieka 2 vajcia Na plnku: 1 kg jabĺk vanilkový cukor kryštálový cukor mletú škoricu [ad][/ad] Postup: Na doske spracujeme všetky prísady na cesto a rozdelíme ho na dva rovnaké diely.
Králik na hubách
Potrebujeme: králika 2 cibule cesnak huby (najlepšie dubáky) údenú slaninu soľ, rascu, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Cibuľu nakrájame na mesiačiky a spolu s časťou dubákov položíme do pekáča.


