Gastronómia
Granátová dobrota
Potrebujeme: 100 g kuracích pŕs 2 hrste špenátu 1 granátové jablko 1 strúčik cesnaku soľ, mleté čierne korenie 1 PL olivového oleja Postup: Na oleji orestujte na rezance nakrájané kuracie prsia, ktoré si vopred osolíme a okoreníme.
Netradičné lečo
Potrebujeme: 1 kg rôznofarebnej papriky 150 g cibule 3 strúčiky cesnaku 500 g cukety 500 ml pasírovaných paradajok 4 vajcia 250 g údenej klobásy 50 ml oleja soľ, korenie [ad][/ad] Postup: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a kolieska klobásy.
Letné terasy sú tu. Určite vyskúšajte tieto!
Posedenie na letných terasách neodmysliteľne patrí ku koloritu nášho mesta. Oceňujú ho nielen Košičania, ale aj turisti, ktorí do metropoly východu zavítajú.
Bazalková nátierka
Potrebujeme: 150 g masla 60 g lístkov čerstvej bazalky 80 g sušených paradajok polovicu ČL mletej sladkej papriky 1 ČL plnotučnej horčice soľ, mleté čierne korenie Postup: Paradajky aj bazalku posekáme najemno a vložíme do misy, kde všetko zmiešame s ostatnými ingredienciami.
Farebný šalát
Potrebujeme: 1 zelenú papriku 1 žltú papriku 1 červenú papriku červenú cibuľu 2 paradajky mozzarellu trochu mäty 4 PL citrónovej šťavy 4 PL vody 1 PL medu 2 PL oleja soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Papriku, paradajky a mozzarellu nakrájame na kocky, cibuľu na pásiky, najemno nasekáme mätu.
Košičania si opäť pochutia
Metropola východu sa opäť rozvonia labužníckymi pokrmami od najlepších košických aj slovenských šéfkuchárov.
Zubaté jabĺčka na MDD
Potrebujeme: 1 zelené jabĺčko 1-2 jahody citrónovú šťavu 2 ČL arašidového masla alebo nutely slnečnicové semienka marcipán Postup: Umyté jablko rozrežeme na štvrtiny a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Avokádo plnené tuniakom
Potrebujeme: 4 zrelé avokáda 2 plechovky tuniaka v olivovom oleji väčšiu paradajku červenú cibuľu 2 strúčiky cesnaku bylinky citrónovú šťavu soľ, mleté čierne korenie Postup: Avokáda ošúpeme, rozpolíme a vyberieme kôstky.
Svetový trend poke misiek už aj v Košiciach
Poke misky sú v súčasnosti vo svete doslova trendom v stravovaní. Vyvážené kombinácie chutí, z ktorých sa nepriberá, prichádzajú už aj do metropoly východu.
#1 Var ako Pán Ryba – nechaj sa zlákať chuťou mora
Rybie mäso je nielen chutné, ale predovšetkým veľmi zdravé. Tuniak, treska či morský vlk – aj týmito pochúťkami môžete poštekliť svoje chuťové poháriky v jedinej rybárskej bašte v Košiciach – v reštaurácii Pán Ryba na Mlynskej ulici.
Super recepty z bazy
Vo vzduchu už cítiť leto. Spoznáte to tak, že vám do nosa udrie prenikavá a nezameniteľná vôňa kvetov bazy. Mohutné zakvitnuté kríky liečivej bazy čiernej nájdete takmer všade.
Hovädzí guláš
Potrebujeme: 1,5 kg hovädzieho predného 800 g cibule 5 PL bravčovej masti 2 PL mletej sladkej papriky 1 ČL mletej pálivej papriky 2 čerstvé papriky 1 PL paprikovej pasty 4 paradajky 1 PL soli PL=polievková lyžica, ČL=čajová lyžica Postup: Cibuľu osmažíme na masti dozlatista.
Talianska paradajková polievka
Potrebujeme: 1 l paradajkového džúsu alebo passaty 2 strúčiky cesnaku 1 cibuľu, 4 paradajky 1 mrkvu soľ, mleté čierne korenie 1 PL strúhaného parmezánu 100 ml vody bazalku trochu olivového oleja Postup: Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a cesnak.
Špagety so špargľou
Potrebujeme: 200 g špagiet 1 strúčik cesnaku 400 g zelenej špargle 1 PL citrónovej štvavy 80 g masla hrsť petržlenovej vňate soľ, mleté čierne korenie strúhaný syr PL=polievková lyžica, ČL=čajová lyžica [ad][/ad] Postup: Špagety uvaríme na skus, scedíme a odložíme 1 dl vody, v ktorej sa varili.
Holandské rezne
Potrebujeme: 500 g mletého bôčika 1 dl mlieka soľ, mleté čierne korenie štipku muškátového kvetu 200 g syra vajce, múku a strúhanku na trojobal olej na vyprážani [ad][/ad] Postup: Mäso zmiešame s mliekom, misku prikryjeme fóliou a necháme v chladničke cez noc.
Máme prevádzku s najdlhším výčapom
Košice majú novú prevádzku pre milovníkov piva na Hlavnej 5. Poznať ju odteraz budeme ako Naša Kozlovna. Pýši sa moderným priestorom, najdlhším výčapom a najmä kvalitným pivom.
Toasty s čučoriedkami
Potrebujeme: 185 g mascarpone kôru a šťavu z 1 pomaranča 6 plátkov toastového chleba 125 g čučoriedok med Postup: V miske zmiešame mascarpone izbovej teploty s pomarančovou kôrou a šťavou.
Feniklový šalát
Potrebujeme: 1 fenikel 2 pomaranče 1 červenú cibuľu 1 jarnú cibuľku čerstvý koriander Na zálievku: 5 PL vody 1 PL rybacej omáčky 1 PL limetkovej šťavy 1 PL trstinového cukru 1 strúčik cesnaku čili papričku [ad][/ad] Postup: Fenikel rozkrojíme na polovicu a vyberieme hlúbik.
Muffiny s medvedím cesnakom
Potrebujeme: 210 g múky 1 ČL kypriaceho prášku soľ, mleté čierne korenie 1 zväzok jarnej cibuľky 1 hrnček medvedieho cesnaku 125 g feta syru 100 g čedaru 100 ml mlieka 100 ml oleja 1 vajce [ad][/ad] Postup: Všetky suché ingrediencie preosejeme do misy.
Žihľavová polievka
Potrebujeme: 25 g masla 1 nakrájanú cibuľu 2 strúčiky cesnaku 400 g zemiakov 450 g čerstvej žihľavy 1l zeleninového bujónu 150 ml smotany nastrúhaný muškátový oriešok soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a pretlačený cesnak.