Gastronómia
Prekročte gastronomické hranice
Máte chuť zažiť čosi výnimočné? Pozvite svoju polovičku na romantickú večeru alebo zájdite na výdatný obed.
Francúzske bagetky
Potrebujeme: 800 g hladkej múky špeciál 450 ml vlažného mlieka 1,5 PL medu 1,5 ČL soli 1/2 kocky droždia 1,5 PL cukru [ad][/ad] Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí a necháme ho 10 minút odpočívať.
Zemiakový nákyp so syrom
Potrebujeme: 1 kg zemiakov 1,5 dl smotany 100 g masla 4 vajcia soľ muškátový oriešok 30 g strúhanky 100 g tvrdého syra 20 g tuku na vymastenie formy [ad][/ad] Postup: Očistené, umyté zemiaky uvaríme, vyšľaháme so smotanou.
Paradajkové penne
Potrebujeme: 400 g cestovín penne morskú soľ, korenie 8 strúčikov cesnaku olivový olej 100 ml suchého bieleho vína 400 g krájaných lúpaných paradajok 8 cherry paradajok syr parmezán hrsť čerstvej bazalky [ad][/ad] Postup: Penne uvaríme na skus a scedíme.
Šalát z kyslej kapusty
Potrebujeme: 700 g kyslej kapusty 2 PL cukru 3 PL oleja 2 cibule 3 jablká 3 strúčiky cesnaku 1 mrkvu, soľ [ad][/ad] Postup: Kapustu trochu pokrájame, premiešame s cukrom, soľou, olejom, nadrobno pokrájanou cibuľou.
Bavorské syrové špecle
Potrebujeme: 400 g hladkej múky 3 vajcia 1 PL oleja, soľ 70 ml vlažnej vody 250 g syru 200 ml smotany na varenie 1 cibuľu [ad][/ad] Postup: V mise zmiešame múku, vajcia, soľ a vodu.
Je tu víkend šampanského
V polovici januára odštartoval okrem poriadnej zimy aj festival pre všetkých labužníkov. Jeho šiesty ročník prináša novinku v podobe champagne víkendov vo vybraných mestách.
Bolonské špagety
Potrebujeme: 250 g mletého bravčového mäsa 250 g mletého hovädzieho mäsa 1 cibuľu 1 plechovku lúpaných paradajok 2 strúčiky cesnaku 100 g šampiňónov 1,5 dl červeného vína soľ, mleté čierne korenie 2 bobkové listy špagety olej parmezán bazalku [ad][/ad] Postup: Cestoviny uvaríme al dente podľa návodu.
„Škvarkári“ privítali Košičanov ich preslávenými pochúťkami
Veselice, spevy i zabíjačky neodmysliteľne patria k fašiangovému obdobiu. Uchovať dávne tradície sa snaží aj vedenie košickej mestskej časti Košická Nová Ves, ktorá dnes usporiadala tretí ročník Novošanskej zabíjačky v záhrade pri reštaurácii Mangólia.
Držková polievka
Potrebujeme: 500 g držiek soľ, mleté čierne korenie 2 PL bravčovej masti 1 cibuľu 4 strúčiky cesnaku 1 ČL mletej červenej papriky 1 ČL drvenej rasce majoránku 2 stredne veľké zemiaky [ad][/ad] Postup: Držky umyjeme.
Špenátovo-syrový koláč
Potrebujeme: 1 vyvaľkané lístkové cesto 250 g čerstvého špenátu 1 PL kôpru 4 PL olivového oleja 150 g ovčieho syra [ad][/ad] Postup: Vyvaľkané lístkové cesto aj s papierom položíme na menší plech tak, aby jedna polovica bola mimo plechu.
Lokše s maslom
Potrebujeme: 500 g zemiakov 200 g hladkej múky soľ Postup: Zemiaky uvaríme v slanej vode v šupke. Po vychladnutí ich ošúpeme a postrúhame najemno na strúhadle.
Zapekaná polenta
Potrebujeme: 250 g kukuričnej krupice 2 PL masla 1 l vody soľ [ad][/ad] Postup: Kukuričnú krupicu dáme uvariť do osolenej vody s pridaním soli a masla až do zhustnutia.
Bábovka s jahodami
Potrebujeme: 1 žĺtok 2 vajcia 70 g masla 150 g polohrubej múky soľ polovicu prášku do pečiva 130 g tvarohu 120 g jahôd 120 g cukru biele víno [ad][/ad] Postup: Formu na bábovku vymažeme tukom a vysypeme múkou.
Gratinované zemiaky
Potrebujeme: 1 kg zemiakov 0,5 l šľahačkovej smotany 1 cibuľu 4 strúčiky cesnaku 50 g parmezánu 1 ČL soli trocha oleja čierne korenie porvensálske bylinky [ad][/ad] Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na tenké plátky.
Ochutnávajte štýlovo
Všetci fajnšmekri sa opäť môžu tešiť na chutné degustácie v luxusných priestoroch. Šiesty ročník Zimného festivalu jedla bude prebiehať od 15. januára do 25. februára v tridsiatich ôsmich TOP reštauráciách v siedmich krajoch Slovenska.
Krúpková polievka
Potrebujeme: 10 g masla 5 g hladkej múky 10 g jačmenných krúp 1 mrkvu 1 petržlen kúsok kalerábu kúsok zeleru soľ, mleté čierne korenie petržlenovú vňať Postup: Múku opražíme nasucho, zalejeme studenou vodou.
Zemiakové pagáčiky
Potrebujeme: Na cesto: 300 g hladkej špaldovej múky 130 g ovsenej múky 80 g masla 1 ČL soli 200 ml mlieka 1 ČL cukru ½ kocky droždia, 2 žĺtky Na náplň: 60 g masla 1 veľký uvarený zemiak v šupke soľ Na potretie: vajce, sezam/rascu Postup: Do múky pridáme soľ, žĺtky, rozpustené maslo a kvások.
Pôstna polievka
Potrebujeme: 500 g zemiakov 300 g kyslej kapusty 100 g masla 100 g hladkej múky 1 vajce 3 PL hrubej múky soľ, mleté čierne korenie cesnak [ad][/ad] Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky.
Vianočná kapustnica KOŠICE:DNES
Každý má tú svoju, rodinnú, s tajnými prísadami a predovšetkým najlepšiu. Tých tradičných receptov na vianočnú kapustnicu je veľa.


