Gastronómia
Bábovka z ovsených vločiek
Potrebujeme: 3 šálky ovsených vločiek 1 šálku hnedého cukru 3 vajcia 1 šálku olivového oleja 150 g bieleho jogurtu 1 vanilkový cukor 1 kypriaci prášok soľ citrónovú kôru hrozienka alebo orechy tuk na vymastenie formy Postup: Ovsené vločky rozdrvíme v mixéri.
Chalupárska sekaná
Potrebujeme: 1 kg mletého hovädzieho mäsa 1 cibuľu 2 strúčiky cesnaku 2 vajcia 1 hrsť petržlenovej vňate soľ 1 hrsť strúhanky 10 plátkov anglickej slaniny Postup: K mäsu pridáme nadrobno pokrájenú cibuľu, rozotretý cesnak, jedno celé vajce a jeden žĺtok, nasekaný petržlen, osolíme a premiešame.
Pikantná nátierka s tofu
Potrebujeme: 3 vajcia uvarené natvrdo 1 údené tofu 3 PL masla 1 PL tatárskej omáčky 2 KL horčice 1 PL strúhaného chrenu kajenské korenie soľ nasekanú pažítku Postup: Vajíčka a tofu nakrájame na menšie kúsky, pridáme ostatné suroviny a dôkladne rozmixujeme na hladkú hmotu.
Do Košíc doniesli chuť vietnamskej gastronómie
Manželia Tranovci Tung a Trang nám porozprávali, ako sa dostali do Košíc, v čom sa naša krajina líši od Vietnamu a aké vietnamské delikatesy môžete ochutnať vo Viet Bistre, ktoré vedú… Tranovci sú veľmi milí ľudia, neustále sa usmievajú a vy sa v ich spoločnosti nemôžete cítiť nijako inak ako príjemne.
Bravčové plátky na hubách
Potrebujeme: 600 g bravčového karé 1 PL citrónovej šťavy 1 PL masla 2 PL hladkej múky 200 g šampiňónov 3 PL oleja cibuľu 200 ml smotany 200 ml zeleninového vývaru soľ, mleté biele korenie Postup: Mäso nakrájame na plátky, rozklepeme, osolíme, okoreníme a obalíme v múke.
Pripravte si doma leto na tanieri
Leto je v plnom prúde a slnko hlási, že je čas používať tie najchutnejšie plody z celého roka. Využívať by ste mali sezónne ovocie i zeleninu.
Recept na mrkvový koláč
Potrebujeme: 200 g kryštálového cukru 4 vajcia 100 ml oleja 500 g mrkvy 400 g polohrubej múky 1 kypriaci prášok šťava a kôra z citróna marhuľový džem biela čokoláda [ad][/ad] Postup: Žĺtky, cukor a olej vymiešame do penista.
Avokádový šalát so sušenou šunkou
Avokádo obsahuje veľké množstvá vlákniny, draslíka, medi a vitamínov B6 a E. Má tiež vyšší obsah tuku, ale väčšina tukov sú pre srdce zdravé mononenasýtené tuky.
Cuketové lievance
Potrebujeme: 1 cuketu 4 zemiaky 6 strúčikov cesnaku 100 g mäkkej salámy 100 g syra na strúhanie 4 vajcia polohrubú múku 1/2 balíčka kypriaceho prášku petržlenovú vňať soľ mleté čierne korenie Postup: Očistenú cuketu, zemiaky, cesnak a syr postrúhame, pridáme nakrájanú salámu, nasekanú vňať, osolíme, okoreníme, premiešame.
Jablková bábovka
Potrebujeme: 1,5 hrnčeka nahrubo nastrúhaných jabĺk 2 hrnčeky hladkej múky 3/4 hrnčeka cukru 1 vanilkový cukor 1 prášok do pečiva 1/2 hrnčeka oleja 3 vajcia 1 ČL škorice [ad][/ad] Postup: Jablká zmiešame s múkou, práškom do pečiva, cukrom, škoricou, vanilkovým cukrom a pridáme žĺtky a olej, môžeme pridať aj trochu mlieka (záleží od šťavnatosti jabĺk)
Čučoriedkové smoothie
Čučoriedky sú plné antioxidantov, ktoré pomáhajú pleti vyzerať mlado a chránia ju pred vplyvom slnečných lúčov.
Cuketový nákyp
Potrebujeme: 500 g cukety 100 g tvrdého syra 150 až 200 g mäkkej salámy 3 vajcia 3 PL oleja 1 cibuľu 3 strúčiky cesnaku 5 PL hladkej múky 1 prášok do pečiva zmes korenia na mleté mäso soľ Postup: Cuketu, syr a salámu nastrúhame nahrubo.
Doprajte si bezpečnú exotiku v Košiciach a zažite chuť vietnamskej gastronómie
Leto, ktoré máme pred sebou, bude predsa len o niečo iné, ako po minulé roky. Pandémia koronavírusu spôsobila, že dovolenkovať budeme prevažne na Slovensku.
Slivkové gule
Potrebujeme: 2 kg uvarených zemiakov polohrubú múku slivky mak maslo práškový cukor Postup: Uvarené zemiaky pomelieme na jemno a pridáme toľko polohrubej múky, aby vzniklo tuhé cesto.
Štyri recepty na osviežujúce letné drinky
Ani sme sa nenazdali a máme tu leto. Privítajte letné slnečné dni aj vy napríklad ľahkými a osviežujúcimi letnými nápojmi.
Rezníček
Potrebujeme: 4 rezne bravčového z karé 1 bielu cibuľu strúhanku soľ korenie 2 PL kečupu 1 PL horčice 1 dl vody 2 vajcia Postup: Mäso naklepeme.
Osem tipov na chutný a rýchly koláčik
Domov je tam, kde rozvoniava čerstvo upečený sladký koláč. Ulahoďte vašim chuťovým pohárikom a osviežte si voľné dni neodolateľnou vôňou škorice či kakaa.
Recepty na letnú grilovačku
Nie je nič krajšie ako jedlo pod holým nebom. A keďže leto už začalo, je ten správny čas zahájiť grilovaciu sezónu.
Morčacie roládky so slaninkou
Potrebujeme: 600 g morčacích pŕs olivový olej provensálske byliny soľ, mleté čierne korenie plátky anglickej slaniny Postup: Z morčacích pŕs nakrájame dlhšie úzke pásiky, hrubé asi ako slanina.
Viete, prečo je konzumácia mäsa dôležitá?
Mäsom sa človek živil už v prehistorických dobách. Dodávalo ľuďom silu, energiu, aj látky pre správny vývin a rast.