Prekvapte mamky raňajkami do postele
Každého z nás poteší milé prekvapenie. Podobne sú na tom aj naše mamky. Veď kto iný by si to zaslúžil viac. Za všetku ochotu, obetavosť a za ťažké chvíle, počas ktorých stáli vždy za vami. Najmenej, čo pre ne môžete spraviť, sú raňajky, ktoré im naservírujete priamo do postele. Preto vám prinášame 2 recepty, ktoré sú na túto príležitosť ako stvorené.
Zeleninová omeleta
Potrebujeme:
- 1 ks cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g zemiakov
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 ks viazaničky petržlenovej vňate
- 1 ks viazaničky bazalky
- 2 ks stredne veľkej cukety
- 5 PL oleja
- 200 g paradajok
- 6 ks vajec
- štipka soli
- mleté čierne korenie
- pažítka na ozdobenie
Postup:
Cibuľu a cesnak očistíme a najemno nasekáme. Ošupané zemiaky nakrájame na kolieska. Bylinky umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Cukety pozdĺžne prekrojíme a nakrájame na plátky. Paradajky nakrájame na menšie kúsky. Špenát preberieme, umyjeme, po odkvapkaní ho krátko opečieme na 1 lyžici oleja a odstavíme. Na druhej panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja a zemiaky na ňom 10 minút opekáme zo všetkých strán. Pridáme cuketu, cibuľu, cesnak a všetko spolu podusíme zhruba 5 minút, potom odstavíme. V mise rozšľaháme vajcia s 5 lyžicami vody. Pridáme pripravené suroviny a dochutíme. Opekáme na panvici približne 10 minút.
Banánové lievance
Potrebujeme:
- 1 ks banán
- 150 ml bieleho jogurtu
- 2 ks vajec
- 1 ks vanilkového cukru
- 100 g hladkej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 30 g rozpusteného masla
Postup:
V miske si najprv rozpučíme banán. Následne do tejto zmesi vmiešame jogurt, cukor a vajíčka. Potom pridáme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva a poriadne vymiešame cesto do hladka. Nakoniec vmiešame roztopené (nie horúce) maslo. Cesto je skôr hustejšie, aby sa príliš nerozlievalo. Panvicu dobre rozohrejeme a naberačkou na ňu nalievame cesto. Lievance pečieme nasucho na miernom ohni, z oboch strán dohneda. Podávame s nakrájaným banánom a medom.