Príbeh rodinnej pekárne, alebo čo ste o chlebe možno nevedeli
História chleba sa začala písať v Egypte, kedy sa rozdrvené obilie čírou náhodou zmiešalo s vodou. Aj proces kvasenia vznikol len náhodou. Zmes nechali na slnku a ona vykysla…
Konzumácia chleba je rozšírená po celom svete. Každá kultúra má svoj vlastný spôsob prípravy. No v minulosti takmer všade platilo pravidlo, že chlieb je cennejší ako zlato. Jeho nedostatok často rozhodoval aj o prežití celých národov. Nečudo, že sa mu prejavovala obrovská úcta a považoval sa za boží dar.
Príbeh rodinného podniku
Začiatkom 90-tych rokov vyštudovaný veterinárny lekár a aktívny horolezec Vladimír Kopaničák prišiel s nápadom otvoriť malú rodinnú pekáreň. Inšpirovaný známymi zo zahraničia otvoril v priestoroch na sídlisku Mier v Košiciach pekáreň s dvoma rotačnými pecami. Vôňou ručne pripravovaných chlebov pritiahol zákazníkov a osobným prístupom reagoval na ich požiadavky. Vytváral produkty, reagujúc na ich dopyt. Aj keď bol podnik rentabilný, vzdal sa ho. Už vtedy tušil, že časom takýto malý podnik neprežije. Vedel, že sa na trhu udrží iba široký sortiment ponúkaný s kvalitnými službami a servisom. Vytvoril sieť maloobchodných predajní, ale pôsobenie hypermarketov na trhu bolo v tom čase silnejšie. VAMEX, a.s., Košice sa tak vyprofiloval ako slovenský výrobca a dodávateľ pre potravinárske siete a prevádzky.
Kvalita, schopnosti, servis – dodávať pečivo do hypermarketov dvakrát denne, kontrolovať kvalitu, prinášať inovácie. Bola len otázka času, kedy sa VAMEX presadí u odberateľov, medzi ktorých patrili aj domáce a zahraničné obchodné siete. V roku 2005 premiestnil svoju prevádzku a z lokálneho výrobcu sa postupom času stala veľkokapacitná pekáreň s mnohými v tom čase prevratnými technológiami.
Zostala v rukách dcéry
V roku 2013 po vážnej chorobe Vladimír Kopaničák, žiaľ, zomrel. V jeho posolstve ďalej pokračuje dcéra Zuzana, ktorá sa vzdala života v zahraničí, aby pokračovala v rodinnom podniku. Spolu s manželom Viktorom Gumánom prevzali pekáreň a začali ju spoločne riadiť, rozvíjať, viac kontrolovať a vopred plánovať. VAMEX postupne zmenil svoje procesy, zameral sa viac na komunikáciu s konečnými spotrebiteľmi, a stále v zmysle kréda svojho zakladateľa – „Inovácie a rast“, neustále zlepšuje spôsob výroby, kladie dôraz na kvalitu výroby, inováciu technológií a obnovuje pritom aj tradičné výrobky, ktoré poznali celé generácie spotrebiteľov. Príchod mladšej generácie priniesol nový vietor do firmy a bol prínosom.
Najväčšia pekáreň na Slovensku pod jednou strechou
Spoločnosť VAMEX je v súčasnosti najväčšou pekárňou čerstvého pečiva na Slovensku, situovanou na jednom mieste. Mesačne spotrebuje viac ako 1000 ton múky, denne vyrobia viac ako 200-tisíc rožkov a viac ako 20-tisíc klasických pšenično-ražných chlebov.
Pekáreň prešla dlhým vývojom od pečenia chleba s dvoma rotačnými pecami v prvej malej prevádzke, až k tým najmodernejším technológiám v pečení v najväčšej pekárni pod jednou strechou na Slovensku.
„Vďaka modernej technológii, ale hlavne vďaka skvelému tímu ľudí, ktorí tvoria základ rodiny VAMEX, dokážeme vyrobiť väčšie množstvá výrobkov za kratší čas, pri súčasnom zachovaní tradičných metód výroby, ktoré sa rokmi osvedčili. Výsledkom a cieľom našej práce je čerstvosť a vysoká kvalita výrobkov, ktorú ocení každý zákazník,“ dodáva Gumán. Pekáreň síce využíva nové technológie, ale chleby naďalej vyrába podľa pôvodných receptúr na kvasy.
Na výrobe jedného chleba sa podieľa sedem zamestnancov a čas potrebný na výrobu je približne osem hodín. Sortiment dotvára bežné pečivo, jemné pečivo z kysnutého, z pľundrového a lístkového cesta a parené výrobky. Parené výrobky sa v súčasnosti vyrábajú podľa tradičných receptov našich babičiek ručne a s použitím surovín prevažne regionálnych prvovýrobcov. Sortiment sa neustále dopĺňa, inovuje a prispôsobuje požiadavkám konečných spotrebiteľov a obchodných partnerov.
„Pokrývame prevažne oblasť východnej časti Slovenska a s obmedzeným sortimentom zásobujeme aj ostatné kraje. Venujeme sa výrobe čerstvých pekárenských výrokov a prevádzkujeme deväť špecializovaných maloobchodných predajní pod značkou spoločnosti Vaša pekáreň,“ dodáva Gumán.
Spoločnosť VAMEX, a.s., Košice už viac ako dve desaťročia buduje silnú značku, neustále sa venuje inováciám a každý deň prináša zákazníkom na stôl množstvo čerstvých výrobkov.
(ML)
– Prvé zmienky o chlebe pochádzajú spred 30 000 rokov z Egypta.
– Moderná verzia krájaného chleba vznikla v roku 1930. Ako prvý ho ponúkol Wonder Bread.
– Priemerný Slovák zje 35 kg ročne.
– V Egypte ho používali ako druh meny a cenili si ho natoľko, že si ho so sebou brali aj do hrobu.
– Chlieb je našou neoddeliteľnou súčasťou. Obsahuje minerálne látky, ktoré sa nedajú získať z iných potravín. Sám o sebe je zdraviu prospešná potravina, aj keď tu platí, všetkého veľa škodí.
– Ak chcete vaše dieťa ochrániť pred akoukoľvek chorobou a veríte receptom starých mám, dajte im do postieľky oschnutý kúsok chleba.