Raňajky ako od svetových kuchárov – benediktínske vajce
Poznáte príslovie : „Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako mešťan a večeraj ako žobrák.“? Pre mnoho z nás sa stali raňajky jedlom, na ktoré často zabúdame. Pre naše telo sú však veľmi dôležité.
Telo potrebuje po výdatnom spánku doplniť energiu. Vhodné je voliť výdatné raňajky, ktoré nás na dlhšiu dobu zasýtia. Klasikou, ktorú by ste mali poznať, je určite benediktínske vajce. Recept síce pôsobí zložito, ale je to len o cviku. Preto vám teraz prinášame recept na zdravšiu verziu so špenátom a lososom. Takéto raňajky budú obohatené o železo a omega3 mastné kyseliny. Dávajte si však pozor na nadmernú konzumáciu vaječných žĺtkov.
Potrebujete:
- 1 ks žemľa
- 2 ks vajce
- 2 plátky údený losos
- 1 hrsť baby špenát
- 1 KL maslo
- 1 strúčik cesnak
- 4 PL ocot
- soľ
- mleté čierne korenie
- holandská omáčka
Postup:
- Baby špenát umyte, osušte a nechajte zavädnúť v panvici s troškou masla. Dochuťte soľou, citrónovou šťavou a čiernym korením.
- Žemle prerežte na polovice a opečte z oboch strán na rozpálenej panvici. Vhodné je použiť pečivo, ktoré je sladšie.
- Pripravte si stratené vajíčka. Použite vodu, ktorá predtým poslúžila na vodný kúpeľ. Pridajte do nej ocot a metličkou vytvorte vír. Vajíčka si rozbite do misky a pomaly vložte do víru. Varte cca 3 minúty.
TIP: Vodu nevarte prudko, vajíčka by sa v nej totiž robili. Ocot vo vode napomáha zrazeniu bielkov.
- Na tanier najprv položte opečené žemle, na ktoré vrstvite špenát, údeného lososa a nakoniec osušené stratené vajíčko.
- Ako posledný krok prelejte vajíčko holandskou omáčkou, tú pripravíte podľa receptu nižšie. Snažte sa preliať celé vajíčko jedným ťahom.
Holandská omáčka:
- 2 ks žĺtok
- 120 g masla
- 3 PL suchého bieleho vína
- soľ
- čierne korenie mleté
- citrónová šťava
Postup: Ako prvé si nechajte rozpustiť maslo, dávajte ale pozor na to, aby sa nepražilo. Maslo odstavte a pripravte si vodný kúpeľ, do misky dajte víno so žĺtkami a šľahajte pri takej teplote, aby sa vám nezrazili. Po čiastočnom zredukovaní zmes odstavte. Za stáleho šľahania pridávajte tenkým prúdom rozpustené maslo. Po zapracovaní by omáčka mala mať konzistenciu majonézy. Dochuťte ju soľou, korením a citrónovou šťavou.
TIP: Ak sa vám omáčka zrazí, pridajte 2 PL studenej vody a miešajte metličkou, kým bude opäť hladká a lesklá.