Recept obľúbený v Írsku aj na Blízkom východe
VARÍME S KOŠICKÝM HOTELOM YASMIN: Pomaly pečené jahňacie lýtko so štuchanými zemiakmi a mätou
V ďalšej časti seriálu, v ktorom vám predstavujeme chutnú ponuku á la carte menu košického hotela Yasmin, vám priblížime netypický recept na jahňacie lýtko so štuchanými zemiakmi a mätou.
Šéfkuchár reštaurácie Restaurant Café Yasmin Anton Adamčin žil a pracoval 10 rokov v Írsku.
Tam sa inšpiroval aj nasledujúcim receptom, ktorý je v Írsku mimoriadne obľúbený.
Jahňacie lýtko vopred 48 hodín marinujeme v marináde z cesnaku a rozmarínu, čím mäso získa nevšednú chuť aj arómu. Následne sa pomaly pečie v rúre pri teplote 145 – 150°C. Celý tento proces trvá ďalších 4,5 až 5 hodín. „Jahňacie mäso má samo osebe špecifickú chuť, preto sa niekomu môže zdať príliš výrazné. Ide však o skutočne mäkké a lahodné mäso. Kto obľubuje jahňacinu, určite si pochutná,“ popisuje Anton Adamčin.
Zaujímavosťou je, že chuť jahňacieho mäsa závisí od veku zvieraťa. Mladšie mäso je menej aromatické, s vekom aróma silnie. Jahňacina aj baranina je obzvlášť obľúbená na Blízkom východe. Viac približuje šéfkuchár: „V krajinách ako Tunisko či Maroko preferujú staršie, jemne aromatické mäso, ktoré používajú pri príprave obľúbeného kebabu.“
Omáčka, ktorou je mäso preliate, je pripravená z výpeku, ktorý vznikol pri príprave mäsa. „Mäso podávame s popučenými kúskami zemiakov, ktoré nazývame aj štuchané, zmiešanými s opraženou mätou. Dozdobiť ich môžeme rozmarínom,“ dodáva šéfkuchár.
(JK)
Foto: Veronika Janušková