Rybacie karbonátky s cesnakovou majonézou
Na Slovensku sa síce častejšie stretneme s bežnou rybou na masle. No napríklad v Španielsku alebo Portugalsku je to trochu inak. Jedlá z týchto oblastí pre vás vôbec nemusia byť drahé a nedostupné. Práve odtiaľ sme čerpali inšpiráciu na tento recept. Chuť úplne skvelo dotvára naša cesnaková majonéza, pre Španielov skôr známa ako Aioli.
Potrebujeme:
- 5 ks zemiakov
- 300 g mrazenej tresky
- hladkú múku
- 3 ks vajíčok
- petržlenovú vňať
- soľ
- čierne korenie mleté
- olej na vyprážanie
Na Aioli potrebujeme:
- olivový olej
- 2 ks žĺtok
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
Postup:
Zemiaky nakrájané na kocky dáme variť do osolenej vody. V momente, keď začne voda vrieť, pridáme tresku. Tú varíme spoločne so zemiakmi, kým nezmäknú. Scedíme a zmes popučíme, ako zemiakovú kašu. Za stáleho miešania pridáme soľ, korenie, vňať, múku a vajíčka. Miešame, kým nevznikne jednotné cesto. Z neho potom tvarujeme karbonátky, ktoré smažíme na rozpálenom oleji dozlata.
Medzitým si môžeme pripraviť majonézu. Použijeme na to žĺtka, do ktorých tenkým prúdom vmiešavame olivový olej, kým nevznikne tuhšia majonéza. Na záver dochutíme soľou, šťavou z citróna a hladkou pastou z dvoch strúčikov cesnaku. Pred podávaním si karbonátky ešte môžeme pokvapkať citrónovou šťavou.