Sme bližšie ku Košickému jedlu
Súťaž, ktorá hľadá jedlo nášho mesta, postupuje do druhého kola. V užšom výbere je šesť finálových pokrmov.
Prvé kolo ankety Košické jedlo máme za sebou. Počas troch dní ste mohli nominovať jedlá, ktoré sú podľa vás súce prezentovať naše mesto. Hľadanie ale nekončí. Predstavujeme finálových šesť jedál, spomedzi ktorých môžete vyberať. Hlasovanie ankety Košické jedlo bude prebiehať od nedele 10. decembra do 12. decembra na Facebooku KOŠICE:DNES.
Jedlá Košičanov
V prvom kole hlasovania sa našli aj vtipkári. Nominovali sladkú lahôdku košický med či tresku s rožkom. Do užšieho výberu iniciátor súťaže, legendárna reštaurácia Carpano, vybral naozaj chutné jedlá. „Košičania, ďakujeme za nominácie. Spomedzi množstva tipov sme do ďalšieho kola vybrali fazuľovú polievku, Laci pečené a držkovú polievku. Veríme, že druhé kolo hlasovania bude rovnako, ale môže byť aj viac, úspešné,“ s úsmevom hovorí Ján Kuko, majiteľ Carpana.
Polievky a bravčovinky
Čo majú nominované jedlá spoločné s Košicami? Šéfkuchár Miroslav Hužvár nám ich spojitosť priblížil. „Fazuľa je základom mnohých pôstnych jedál, preto polievku z nej vnímam ako odkaz na silnú kresťanskú tradíciu v našom meste. Jej obľúbenosť vidieť aj v nepôstnej verzii s údeným kolenom. V mnohých rodinách je súčasťou štedrej večere,“ opisuje šéfkuchár. Druhým tipom od vás je Laci pečené. „Ide o staré a rýchle maďarské jedlo,“ komentuje Hužvár. Držková polievka súvisí s históriou nášho mesta.„Ide o recept rozšírený v bývalých krajinách Rakúsko-Uhorska. Držková je známa aj ako polievka staničných reštaurácií. Niekedy boli držky považované za odpad, dnes sú vyhľadávanou pochúťkou,“ dodáva.
Top šestka
Výberom troch jedál „ľudu“ je uzatvorená finálová šestica pokrmov, ktoré budú bojovať o titul Košické jedlo. Pripomíname vám tri súťažné pokrmy nominované Carpanom. Kura na paprike patrilo medzi obľúbené maďarské špeciality cisárovnej Sissi a Františka Jozefa. Zrkadlí maďarské korene a rakúsko-uhorské vplyvy v košických kuchyniach. Holúbky sú dedičstvom so silnou tradíciou na východnom Slovensku. Výnimočné je tým, že jeho chuť zreje časom a stále je súčasťou svadobných hostín. Barania polievka odkazuje na slovenskú tradíciu salašov. Jedávali ju naši predkovia od Oravy po Zádiel, odkiaľ sa dostala aj do Košíc.
Je teda z čoho vyberať. To, ktorá z nominácií sa stane Košickým jedlom, je na vás. Stačí sa zapojiť do ankety pod súťažným statusom na Facebooku KOŠICE:DNES od 10. do 12. decembra. Zahlasujte za jedlo, ktoré sa vám najviac spája s metropolou východu.
Zapojiť sa oplatí, pretože tradičný košický podnik Carpano venoval do súťaže dva vouchery v hodnote 50 eur. Odmenení poukážkou na večeru budú až dvaja hlasujúci.
(EH)