Svetový trend poke misiek už aj v Košiciach
Poke misky sú v súčasnosti vo svete doslova trendom v stravovaní. Vyvážené kombinácie chutí, z ktorých sa nepriberá, prichádzajú už aj do metropoly východu. Košičania si na nich budú môcť pochutnať v KOSHI SUSHI na Dominikánskom námestí 9. Tá sa ako prvá v našom meste rozhodla spestriť svoje menu šalátmi v štýle poke.
Leto so sebou prináša ponuku jedál, ktoré sú ľahké, no zároveň zasýtia. Ideálom v stravovaní sú v týchto mesiacoch pokrmy s minimom kalórií. Ak si chcete udržať váhu, alebo sa snažíte dopracovať k tej svojej vysnívanej, správnou voľbou môžu byť poke misky, známe tiež ako poke bowls.
Ich tajomstvom sú ingrediencie namixované nielen podľa chuti, ale tiež podľa farieb, ktoré spolu dokonale hrajú. Jedia predsa aj oči. Ide o tie krásne vyzerajúce misky, ktoré vídavate na sociálnych sieťach. Poke totiž ovládli aj internet, prevažne Instagram známych i menej známych foodblogerov.
Poke v každom čase
Dôležité je však takúto misku nutrične vyvážiť. Ide v nej prevažne o kombinácie zeleniny, ovocia a surovej, prípadne tepelne upravovanej ryby. Môžete si pochutnať na verzii s tuniakom, lososom alebo dokonca aj kuracím mäsom.
Tento trend zasiahol raňajky, obedy i večere. Je teda úplne jedno, v akom čase si svoju zdravú misku vychutnáte. Od pondelka 28. mája si tieto poke bowls môžete objednať v KOSHI SUSHI. Majitelia reštaurácie, manželia Abrányiovci, sa nimi rozhodli ozvláštniť svoju ponuku počas horúcich mesiacov.
Spestrenie košickej gastronómie
„Celá myšlienka poke šalátov sa objavila v čase, keď sme s manželom začali tvoriť menu na leto. Uvedomili sme si, že naše šaláty už podávame niekoľko rokov a ničím sa neodlišujú od šalátov z iných reštaurácií. Snažili sme sa preto nájsť niečo, čo bude reálne zdravé s minimom kalórií a čo spestrí košický gastronomický trh,“ vysvetlila Terézia Abrányi, spolumajiteľka.
Tento cieľ sa im rozhodne podaril. Výnimočné misky zaujmú nejedného Košičana chuťou, ale tiež výzorom. Pri tvorení každej jednej misky sa v KOSHI SUSHI snažia využiť ponuku trhu na Dominikánskom námestí, keďže je priamo pred prevádzkou.
„Okrem vždy čerstvej domácej zeleniny pracujeme so surovinami, ktoré ako sushi reštaurácia máme v portfóliu. Začali sme tak skúšať vymýšľať a testovať, až sme sa napokon dostali k piatim verziám, ktoré skutočne zdobia naše nové letné menu,“ dodala.
Abrányiovci vybrali zákaznícky najobľúbenejšie druhy rýb zo svojej ponuky – lososa, tuniaka a krevety – a doplnili ich rôznofarebnou, čerstvo nastrúhanou zeleninou a ovocím. „Samozrejme, nezabudli sme ani na vegetariánov, pre nich máme verziu poke šalátu s tofu. Myslíme tiež na tých, ktorým ryby nechutia. Pre nich sme pripravili verziu s kuracím mäsom naloženým v teryiaki omáčke.“
Každý si tak nájde v letnej ponuke KOSHI SUSHI to svoje. Či už patríte k tým, ktorí si radi vychnutnávajú nové jedlá, k tým, ktorí milujú exotiku, alebo k tým, ktorí sa takto stravujú pravidelne. Jedným z najlepších spôsobov, ako zostať zdravý, je konzumovať pestrú a vyváženú stravu. Poke obsahuje veľa vitamínov, bielkovín, proteínov a antioxidantov.
Je to ideálna kombinácia pre správne fungovanie svalstva, ktorá napomáha tiež regenerácii po cvičení. „Tieto šaláty odporúčame všetkým športovcom, ale tiež ľuďom, ktorí dbajú o svoju životosprávu a chcú žiť zdravo. Samozrejme, sú skvelou voľbou pre ženy, ktoré sa snažia zbaviť nadbytočných tukov pred plavkovou sezónou,“ dodala T. Abrányi.
Poke misky vznikli na Havaji a odtiaľ poputovali do celého sveta. V havajskej reči „poke“ znamená „kus“. V minulosti boli pre toto jedlo typické morské plody nakrájané na malé kusy. V začiatkoch havajskej civilizácie ľudia na tomto mieste kombinovali surové ryby s morskými riasami a soľou. Poke bowls sa postupom času menili a prispôsobovali jednotlivým civilizáciám a ich kuchyniam. V KOSHI SUSHI si môžete vybrať z piatich rôznych kombinácií.
Podľa väčšiny foodblogerov sa toto leto ponesie v niekoľkých základných trendoch. Jedným z nich sú kvetinové chute – levanduľa, ibištek či baza – ktoré by ste mali nájsť väčšinou v nealko limonádach i alkoholických miešaných nápojoch. Ďalším hitom sú rastlinné prílohy. Počas horúcich dní by ste mali zabudnúť na ťažké a teplé prílohy. Každé jedlo si radšej doplňte zeleninou a ovocím – ideálne v surovom stave ako v prípade poke misiek. Dôležité je dbať tiež na farebnosť stravy, teda na to, aby sme chute dopriali takpovediac aj svojim očiam.
Anketa: Počuli ste už o poke šalátoch? Vyhovoval by vám tento druh stravovania?
Romana Medvecová – materská dovolenka
Zatiaľ som o tom nepočula, ani som to nejedla. Podľa mňa je to zaujímavý nápad najmä pre ľudí, ktorí sa snažia zdravšie stravovať, ako napríklad môj manžel. Darí sa mu chudnúť, no už nevie, čo iné, než čo jedol doteraz, by mohol skúsiť. Toto by bola určite chutná a zdravá alternatíva.
Martin Pápai – moderátor
Je to pre mňa novinka, zatiaľ som sa s tým v Košiciach nestretol. Ale vyzerá to celkom chutne. Keď budem mať príležitosť, určite taký šalát vyskúšam. Keďže je v ňom veľa zeleniny a ovocia, je to fresh, takže leto je na vyskúšanie týchto chutí tým ideálnym obdobím.
Klaudia Rimarčíková – foodblogerka
Videla som ich zatiaľ len na instagramových fotkách. Osobne mi surové ryby nechutia, ale surovú zeleninu mám rada, tá je v pohode. Možno raz by som sa na to nechala nahovoriť. Farby na tanieri lákajú ľudí. Ak to ale aj chutí tak dobre, ako vyzerá, tak by to mohol byť hit.