Tri tipy na super rýchle a zdravé vianočné koláče
Skúste tento rok siahnuť aj po zdravých a jednoduchých vianočných receptoch, ktoré zároveň výborne chutia.
Ľan, sezam, orechy, sušené ovocie, mak či kvalitný med. To všetko sú suroviny, ktoré sa do vianočných koláčikov skvele hodia a zároveň sú zdravé. Bielu múku tentokrát nahraďte celozrnnou a biely cukor jeho zdravšou, trstinovou alternatívou. A na vianočných dobrotkách si budete môcť polahodiť bez prehreškov. Aj pri týchto receptoch však platí, že je lepší jeden kúsok ako celý tanier.
Figové guličky v sezame
Potrebujeme:
- 50 g sušených sliviek
- 50 g sušených datlí
- 50 g kešu orieškov
- 25 g mandlí
- sezam na obaľovanie
Postup: Slivky, datle, kešu oriešky a mandle namočíme aspoň na hodinu do horúcej vody. Po napučaní zomelieme na hustú hmotu a tvarujeme guličky. Obalíme v sezame a necháme niekoľko hodín stuhnúť v chladničke.
[ad][/ad]Makové guličky s ľanom
Potrebujeme:
- 50 g ľanových semienok
- 50 g maku
- 50 g orieškov podľa vlastného uváženia
- 100 g kvalitného medu
- strúhaný kokos na obaľovanie
Postup: Ľanové semienka spolu s makom a orieškami zomelieme na masu a pridáme med. Zmes necháme niekoľko hodín stuhnúť v chladničke a tvarujeme guľky. Obalíme v kokose a podávame.
Ovsené sušienky s mandľami
Potrebujeme:
- 1 hrnček mandľových lupienkov
- 2 hrnčeky ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
- 3/4 hrnčeka javorového sirupu
- 150 ml kokosového oleja
- štipka soli
- 1 KL vanilkového extraktu
- 1 hrsť hrozienok
Postup: Všetky ingrediencie zmiešame v miske. Pomocou dvoch lyžičiek zo zmesi tvarujeme oválne sušienky a ukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Lyžicou ich mierne spučíme, vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C asi 25 minút.