Typická slovenská ryba pripravená netypicky
Tento týždeň vám v našom seriáli, v ktorom predstavujeme ponuku á la carte menu košického štvorhviezdičkového hotela Yasmin, priblížime typickú slovenskú sladkovodnú rybu v menej typickom prevedení.
„Do ponuky jedál v Restaurant Café Yasmin sa snažíme implementovať aj bezlepkové jedlá. Príkladom je práve recept na grilovaný filet zubáča s polentovo-špenátovým koláčikom, redukciou z bieleho vína a cherry paradajkami,“ približuje šéfkuchár reštaurácie Anton Adamčin.
Výhodou zubáča je, že neobsahuje kosti, ktoré mnohých ľudí od konzumácie ryby odrádzajú. Nájdete v ňom iba malé množstvo neškodných kostičiek.
Špecialitou receptu je okrem ryby aj príloha. Šéfkuchár Adamčin zvolil netypický koláčik pripravený zo špenátu a jemnozrnnej polenty. „Pod pojmom polenta rozumieme kukuričnú kašu, ktorú varíme 5 až 10 minút. Zaujímavosťou je, že v Taliansku, kde je polenta mimoriadne obľúbená, používajú skôr hrubozrnný variant, ktorý varia hodinu v špeciálnom medenom hrnci, aby sa nepripálila,“ vysvetľuje šéfkuchár.
„Prílohu dopĺňajú cherry paradajky, ktoré sú vopred marinované v marináde z olivového a balsamico oleja, šalotky, cesnaku a tymiánu, a pomaly varené 48 hodín. Preliate sú redukciou z bieleho vína a smotany,“ ukončuje Anton Adamčin.
(JK)
Foto: veja