V nočných Košiciach nezomriete hladom
Príjemné posedenie s priateľmi, dobrá párty a ranné bolesti hlavy. S týmto všetkým si spájame hlavne koniec týždňa a víkend. Začína sa pomaly, no počas prvého polčasu aj pomaly vyhladneme. V aktuálnej Gastropotulke sme sa pozreli na to, kam zájsť, keď vás hlad dostane v tú najnevhodnejšiu dobu.
Opäť sme sa pozreli do košických podnikov, no vzhľadom na rôznorodosť pokrmov sme sa rozhodli neporovnávať. Namiesto toho sme si iba vyskúšali, kde je vôbec možné počas týchto nocí dostať niečo pod zub.
PIZZA BORSALINO
Nielen košická ikona nočných zastávok na rýchle jedlo. V ponuke máte na výber z viacero druhov pízz, a tak ich viete voľne kombinovať. Samozrejme, podľa vašich nočných chutí. Rozumná je ale cena, v našom meste asi prvá „eurová“ pizza. Za túto cenu dostanete jednu osminku, ktorá síce hlad nezaženie ale aspoň vo vás vyvolá príjemný pocit zasýtenia. Rada z vlastnej skúsenosti je, že to v noci neprežeňte s cesnakom. Na druhý deň vám nebude zle z alkoholu, ale práve z neho. Inak ale ide o rozumný obchod. Pizza je veľmi chutná a musím povedať, že mne osobne chutí viac ako donáška z tej istej predajne. Pravdepodobne kvôli čerstvosti.
Cena: 1 euro/porcia
BIG KEBAB
Logo tejto prevádzky nie je až také originálne, no nič to nemení na fakte, že kebab za dve eurá cenou prekonáva konkurenciu. Musím povedať, že lepší kebab som už v našom meste jedol, nie však za túto cenu. Poteší aj ponuka tortíl. Môžete si vybrať z celozrnnej, špenátovej, paprikovej, prípadne stavte na klasiku. Ak by ste očakávali, že nižšia cena bude kompenzovaná malou porciou, ste na omyle. Bez problémov vás zasýti a navyše si môžete dať aj nejakú tú porciu zeleniny. Ochuťte si to dresingom z ponuky – ja volím v piatok v noci (niekedy aj cez týždeň) tzatziky. Prečo? To netuším ani ja.
Cena: 2 eurá/porcia
PIVOVAR HOSTINEC
Pre mňa jediný podnik, do ktorého idem okrem skvelého piva aj priamo za jedlom. Počas nočnej návštevy vsádzam na moju obľúbenú voľbu – bryndzový posúch alebo, ako toto jedlo volám ja, „slovenská pizza“. Chuťovo mi toto jedlo sadlo najviac. Hlavne kvôli kombinácii bryndze s kôprom. Ten som v detstve neznášal, no vekom sa mi zmenili chute a bola to láska na prvé sústo. Preto, ak máte predsudky, zvážte, či sú na mieste a dajte mu šancu. V stálej ponuke ale nájdete aj niekoľko iných skvostov. Takže ak ste naozaj hladní, na výber máte širokú škálu jedál a všetky vám pripravia až do druhej v noci. Navyše, z pokrmov cítiť, že v kuchyni sa nad jedlom premýšľa koncepčne. Môj tip sú líčka so špenátom a bryndzovo-zemiakovou kašou.
Cena: 2,69 eura
ČERTOV DVOR
Reštaurácia, ktorú som navštívil niekoľkokrát, no až počas tejto Gastropotulky som zistil, ako vyzerá. Zvolil som si vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou alebo podľa nového „opilecké menu číslo jedna“. Priznám sa, že do tohto podniku by som osobne priateľku nevzal, a to aj keby som ju mal. No na príjemné posedenie s kamarátmi pri neskorej večeri alebo skoré raňajky je tento podnik ako stvorený. Nad jedlom sa vzrušovať nebudete, garantujem vám, že to bude to najlepšie, čo v meste o tomto čase nájdete. Posledná večera sa začína a napriek všetkým mínusom – kto nebol v noci jesť v Čertovom dvore, nezažil skutočné Košice. PS: V podniku sme objavili aj členov košickej skupiny HAHA Crew, takže dá sa povedať, že osadenstvo tvorili samí gurmáni.
Cena: 4,60 eur
McDonald´s
Posledná záchrana, aj takto som nazval inak môj obľúbený podnik. Ak vám niekto vravel, že v živote nejedol v tejto sieti, pravdepodobne klamal. Ikonu fast foodu si obľúbili nielen viacerí svetoví šéfkuchári, dokonca aj naši mágovia v kuchyniach si k tejto „zábavke“ našli cestu. A nečudo, práve tento reťazec sa pre mňa stal symbolom stálosti chutí v regióne. A práve to je jeho hlavná prednosť. V McDrive nikto z nás nečaká zdravé šaláty, všetci sa chcú najesť jedla, ktoré poznajú. Nezabudnite na dôležitú vec! Nočné menu je iné ako cez deň, preto poprosím ľudí, ktorí brzdia premávku, aby si donekonečna nepýtali maestro oštiepok a podobné veci. Stavte na klasiku ako ja a dajte si štyrikrát cheeseburger. Klasika je klasika a ešte vám ostane jedlo aj na raňajky.
Cena: 1 euro/cheesburger
—
ČO SI PRIPRAVIŤ NA VEČERU?
Práve večera môže ovplyvniť to, ako sa budete na druhý deň cítiť. Mala by byť čo najľahšia, v opačnom prípade sa vaše telo cez noc zamestná trávením a vy sa tak prebudíte do nového dňa maximálne unavení. Ak máte na výber a únava, aj tá spoločenská, vás nezdolala, vrhnite sa do kuchyne a pripravte si niečo zdravé. Vyskúšajte náš recept na rýchlu a zdravú večeru.
Ryžové rezance s tofu
Potrebujeme:
- 225 g ryžových rezancov
- sezamový olej
- sójovú omáčku
- 1 červenú cibuľu
- 1 väčšiu mrkvu
- 130 g kapusty
- soľ
- korenie
Postup: Nechajte zovrieť asi liter vody, osoľte a odstavte. Vložte do nej cestoviny, nechajte zmäknúť, potom len sceďte. Na sezamovom oleji opečte nakrájanú červenú cibuľku a potom pridajte tofu, pokvapkajte sójovou omáčkou a pražte asi 5 minút. Na ďalšej panvici si na sezamovom oleji orestujte strúhanú mrkvu a kapustu, osoľte, okoreňte a chvíľu duste. Nakoniec zmiešajte s rezancami a tofu, aby všetky suroviny prešli spoločnou chuťou.
V našom meste máte množstvo možností, ako aj v noci zahnať hlad. Voľba je len na vás a vašej aktuálnej nálade a stave. V každom prípade od hladu nezomriete. Samozrejme, neočakávajte hľuzovky ani prepeličie vajíčka. V piatok v noci podľa mňa nemá takéto požiadavky ani Gordon Ramsey. Na výber máte ale viacero variantov, ktoré sú viac ako len prijateľné. Správnou voľbou sa preto na piatkovú a sobotňajšiu noc stávajú Košice a ich kultúra.
Foto: Veronika Janušková