Vianočné menu inak
Štedrovečerné zvyky na Slovensku sa v jednotlivých krajoch líšia. Od kapustnice až po rybaciu polievku. Od oblátok s medom až po bobáľky (opekance) na najrôznejšie spôsoby. Pre každého z nás neodmysliteľne patrí k Vianociam práve ten náš zvyk. A tak to má byť. Aj Kvietkovci majú na Vianoce to svoje. Inšpirujte sa.
Hubová krémová polievka
Keď bol dedko Emil ešte chlapec, nemohla u nich na štedrovečernom stole chýbať počas nepôstnych Vianoc táto skvelá polievka. Prečo neoprášiť overené tradície?
Postup: Sušené huby uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali soľ. Ak sú už uvarené, vyberieme ich, pomelieme a pripravíme si zmes na hubové halušky. Zmes je v podstate rovnaká ako na pečeňové halušky, len namiesto pečene pridávame huby (2-3 vajíčka, postrúhaná cibuľa, mleté čierne korenie, soľ, hladká muka, 1 pol. lyžice strúhanky a trocha oleja). Vypracujeme si hladké cesto, skôr hustejšie ako riedke. Vývar z húb, ktorý nám ostal po uvarení húb, privedieme do varu, s lyžicou do neho sádzame hubové halušky a povaríme. Ak nám už plávajú na vrchu vývaru, pridáme na zahustenie svetlú zápražku (na miernom ohni opražíme na kúsku oleja hladkú múku) a šľahačkovú smotanu, necháme prevrieť a môžeme polievku podávať.
Na Silvestra pre deti
Nezabúdajme popri Vianociach na Silvestra a popri nás dospelých na deti. Čo pripraviť na koncoročnú oslavu malým maškrtníkom? Miško nikdy neohrnie nos nad týmito dobrotami.
Svieži piškótový pohár
Na prípravu potrebujeme dve balenia jemného tvarohu, ovocie – maliny alebo jahody, kúsok cukru, jednu smotanu na šľahanie a okrúhle piškóty. Smotanu dáme do misky s troškou cukru a šľaháme, kým sa cukor neroztopí. Pridáme tvaroh a vyšľaháme jemný sneh. Ovocie rozmixujeme na dreň. Na spodok pohára poukladáme piškóty, na ktoré dáme prvú vrstvu tvarohového krému a vrstvu drene. Takto pokračujeme až po vrch pohára, ktorý ozdobíme podľa vlastného silvestrovského vkusu. Po pol hodine státia v chladničke je silvestrovská dobrota pripravená.
Detský punč
Na prípravu potrebujeme hroznovú šťavu, jablko, šťavu z niekoľkých pomarančov, kúsok cukru, celú škoricu a klinčeky. Do hrnca dáme variť hroznovú šťavu, pridáme vodu alebo škoricový či jablkový čaj na zriedenie. Vhodíme nakrájané jabĺčko, klinčeky, škoricu, prípadne dochutíme zdravým druhom cukru a povaríme. Na ozdobu môžete použiť rôzne ovocie, napríklad maliny, ktoré deti môžu vyjedať z pohárov.
Losos plnený bylinkami a grepom
Katka rada skúša nové zdravé recepty, aj na Vianoce. Na tento nedá dopustiť.
Postup: Zemiaky (cca 2kg) ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky. Poukladáme ich na plech, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme kúsky čerstvého fenikla a celú zmes pokvapkáme olivovým olejom. Čerstvý estragón (Palina dračia), petržlenovú vňať a kôpor nasekáme nadrobno. Grep nakrájame na plátky. Celého lososa (2-3 kg) očistíme, umyjeme a na oboch vonkajších stranách urobíme rezy, ktoré potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením. Vnútro lososa tiež okoreníme a vyplníme zmesou byliniek a plátkami grepu. Lososa následne položíme na zemiaky, polejeme olivovým olejom a pečieme pri 200 stupňoch asi 20 minút. Mňam!
Foto: Shutterstock