Vianočnému kaprovi konkuruje losos aj slovenský pstruh
Hoci kapor patrí na Slovensku k jednej z najobľúbenejších vianočných pochúťok, čoraz viac domácností siaha na Štedrý deň po lososovi či menej tradičných rybách.
Okrem kapra či lososa Slováci obľubujú kupovať pred Vianocami čerstvé pstruhy, zubáče, sumčeky, tresku, ale aj údenú makrelu.
„Zákazníci radi skúšajú na Vianoce popri tradičnom kaprovi, lososovi či pstruhovi dúhovom aj ďalšie delikatesy. Porciované chladené ryby vo forme trupov, filetov či podkovičiek pripravené na pečenie či varenie vyhľadávajú pred Vianocami najmä ľudia, ktorí nechcú mať starosti so živým kaprom vo vani,“ hovorí Adrián Bodnár, manažér nákupu jedného z hypermarketov pôsobiacich a Slovensku.
Milovníci výrobkov zo Slovenska si môžu dopriať napríklad chladeného porciovaného kapra, pstruha dúhového či sumčeka.
Obľúbená je aj makrela
„Pred Vianocami rastie záujem o pstruha dúhového dvojnásobne, pričom o chladeného porciovaného kapra až 20-násobne. Okrem kapra Slováci obľubujú pred sviatkami aj špecialitu – údenú makrelu,“ prezrádza Miroslav Hrča, majiteľ spoločnosti, ktorá patrí k najväčším dodávateľom porciovaných chladených rýb na Slovensku.
Hrča pôsobí na trhu so sladkovodnými a morskými rybami od roku 1992. Firma je zameraná na chov lososovitých rýb. Vlastní dve schválené výrobné strediská – Diviaky a Požehy. Celú produkciu spracováva vo vlastnej spracovni. Chladené a mrazené ryby z jej ponuky neobsahujú chemické konzervačné látky, antioxidanty, stabilizátory ani polyfosfáty.
• Zubáč (nízka tučnosť, pevné mäso): vhodný na pečenie (ideálne na masle bez ďalšieho korenia), na dusenie, zapekanie.
• Pstruh lososovitý (stredná tučnosť, jemné oranžové mäso): jednoduchá tepelná úprava formou pečenia, dusenia s jemnými bylinkami, rascou a pod.
• Treska tmavá (nízka tučnosť, jemné mäso): vhodná na pečenie, dusenie, smaženie (vhodná aj na Fish&Chips) – tepelnou úpravou bude farba svetlejšia, bez kostí, má príjemnú chuť.
Čítajte aj:
[ad][/ad]