Vyskúšajte tieto štyri recepty a doprajte si jeseň na tanieri
Ak potrebujete po lete zhodiť prebytočné kilá z dovoleniek či grilovania, doprajte si vo vašom jedálničku viac zeleniny, kvalitných bielkovín a nezabúdajte ani na pitný režim.
Ako radí, výživová poradkyňa z NATURHOUSE Petra Húsková, určite zaradťe do jesenného jedálnička viac vlákniny. „Vyčistí vám črevá, okrem toho je aj výživou pre črevné baktérie, kde vzniká nielen 70% imunity tela, ale aj hormón serotonín, ktorý je dôležitý pre to, aby sme sa s nástupom jesenných stresov cítili čo najlepšie. Voľte hlavne sezónne ovocie, ako sú jablká, slivky, či kapusta,“ vysvetlila.
[ad][/ad]Čarovná baza
Zároveň si môžete pomôcť výťažkami z bylín a zeleniny, ktoré majú vďaka väčšej koncentrácii účinných látok silnejší účinok. Voliť môžete napríklad extrakty z čiernej bazy. Je to takmer čarovná bylinka, z ktorej sa dajú spracovať takmer všetky jej časti, (kôru a listy, ale nepoužívajte vnútorne).
„Výpočet jej účinkov na zdravie je obrovský. Je výborná na trávenie, dokonca má mierne laxatívne účinky. Zároveň telo detoxikuje, je močopudná, ničí choroboplodné baktérie a pôsobí protizápalovo. Dá sa používať aj vo forme rôznych obkladov, napríklad pri kŕčových žilách či masírovaní bolestivých miest,“ uvádza poradkyňa Húsková.
Šalát z kyslej kapusty
Potrebujete:
- 350 g kyslej kapusty
- 1 jablko
- 2 lyžice hrozienok
- 1 lyžica oleja
Postup:
Kyslú kapustu trochu našuchorte, prípadne pokrájajte. Jablko aj so šupkou nakrájajte na čo najdrobnejšie kocky a zamiešajte ich do kapusty. Vmiešajte olej a ozdobte hrozienkami.
Stredomorská kapustnica
Potrebujete:
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 žltá a 1 červená paprika
- 2-4 lyžice oleja
- 250 g mrkvy
- 3 stonky stonkového zeleru
- 250 g zelených fazuliek
- 500 g kapusty
- 2 chilli papričky
- po 1 vetvičke bazalky, tymianu a šalvie
- 4 paradajky
- 75 g vykôstkovaných čiernych olív
- soľ
- 2 lyžice balzamika
Suroviny na pastu:
- 200 g čiernych vykôstkovaných olív
- 50 g konzervovaných kapár
- 2 vetvičky tymianu
- strúhaná kôra z 1 citróna
- 1 lyžica olivového oleja
Postup:
Cibuľu nakrájajte na osminky a spoločne s neošúpanými strúčikmi cesnaku ich sprudka opražte na oleji. Postupne pridajte nadrobno nakrájané papriky, mrkvu, zeler, zelené fazuľky. Každú surovinu vždy sprudka opražte približne 1 minútu, nakoniec pridajte nadrobno nakrájanú kapustu, okoreňte rozdrvenými chilli papričkami, zalejte litrom vody a nechajte prejsť varom.
Pridajte bylinky a polievku nechajte pod pokrievkou variť 5 minút, a to na veľmi miernom ohni. Potom odstráňte cesnak a bylinky, pridajte sparené, olúpané a nakrájané paradajky a vykôstkované olivy. Osoľte, dochuťte octom a nechajte 5 minút stáť.
Medzitým pripravte olivovú pastu: olivy, kapary, tymian a citrónovú kôru rozmixujte a vymiešajte dohladka s olivovým olejom a hmotu osoľte a okoreňte. Lyžičku olivovej pasty potom pridajte do každej porcie polievky na tanieri.
Tekvicové kari so zázvorom
Potrebujete:
- 1 tekvica hokaido
- 1 menšÍ baklažán
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka krájaných paradajok
- kúsok čerstvého zázvoru
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1 lyžica arašidového masla
- 2 lyžičky kari
- šťava z polovice limetky
- hrsť nesolených arašidov
- olivový olej
- šalvia čerstvá alebo sušená
- soľ, korenie
Postup:
Tekvicu rozrežte na polovice a vydlabte dužinu. Nakrájajte na menšie kúsky a naskladajte ich vedľa seba do pekáča. Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, rozprestrite na ňu lístky šalvie, posypte hrubozrnnou soľou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
Keď je tekvica upečená, hoďte ju do mixéra a so šalviou ju rozmixujte na hladké pyré. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a restujte asi 3 minúty.
Pridajte na kocky nakrájaný baklažán a opekajte ďalších 5 minút. K baklažánu vmiešajte nakrájané paradajky, kokosové mlieko, tekvicové pyré, arašidové maslo a kari. Všetky ingrediencie poriadne premiešajte a pod pokrievkou nechajte prebublávať asi 15 minút. Do kari nakoniec vmiešajte arašidy a ochuťte limetkovou šťavou, soľou a korením. Podávajte s celozrnnou basmati ryžou alebo červenou šošovicou.
Pečený karfiol s kurkumou
Potrebujete:
- 1 karfiol
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 polievková lyžica kurkumy, štipka mletej rasce, soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Predhrejte rúru na 200 °C. Karfiol rozdeľte na ružičky. Tie umiestnite do nádoby na pečenie a pridajte olej, kurkumu, rascu, soľ a zmiešajte dohromady. Nádobu zakryte alobalom, aby ste zabránili spáleniu ružičiek a pečte 35-40 minút. Potom odstráňte alobal a dopečte ďalších asi 15 minút.
(NATURHOUSE, JH)