Zdravé a chutné recepty do batôžka
Máte počas letných dní chuť na výlet? V prírode asi len málokedy nájdete priestor na varenie a stánky s jedlom sú častokrát predražené a ponuka je obmedzená na nie práve najzdravšie jedlá. Prečo to nevyriešiť jednoducho? Pripravte pre celú rodinu desiatu alebo obed vopred.
Domáce müsli tyčinky
Potrebujeme:
- 2 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka obľúbených orieškov a semienok (sezam, slnečnicové semienka, mandle, kešu, vlašské orechy…)
- 1 šálka sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, slivky, marhule…)
- 1 mäkký banán
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL medu
- škoricu
- štipku soli
Postup:
Všetky semienka a orechy si rozmiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte na sucho pražiť vo vyhriatej rúre na 10 minút, kým chytia mierne zlatistý nádych. Medzitým si nakrájajte sušené ovocie na malé kúsky a rozmixujte alebo popučte banán. V miske zmiešajte orechy, semienka, ovsené vločky, sušené ovocie, banán, soľ, škoricu, med a olej. Plech opäť vyložte papierom na pečenie a zmes naň vylejte, mierne utlačte a uhlaďte, aby vznikol rovnomerný plát. Pečte asi 30 minút pri 180°C. Po vychladnutí nakrájajte na tyčinky, vložte do dózy a môžete sa vydať na výlet.
Fritatta so zemiakmi a paprikami
Potrebujeme:
- 675 g zemiakov
- 1 ks červenej papriky
- 1 ks žltej papriky
- 1 ks oranžovej papriky
- 2 PL extra panenského olivového oleja
- 1 ks cibule
- 6 ks vajec
- 4 PL petržlenovej vňate
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a necháme zovrieť. Zmiernime oheň, pridáme pokrájanú papriku a varíme na miernom ohni 3 minúty domäkka. Scedíme, necháme odkvapkať a uložíme na teplé miesto. Na silnom ohni rozohrejeme teflónovú panvicu s priemerom asi 25 cm. Nalejeme olej a rozlejeme ho po celom dne. Keď sa rozohreje, zmiernime oheň na stredne silný, pridáme cibuľu a za stáleho miešania pražíme asi 3 minúty.
Pridáme zemiaky, pokrájanú papriku a ďalej pražíme asi 8 minút. Keď sú zemiaky mäkké, odstavíme ich z ohňa. Na ochutenie môžeme pridať vínny ocot. Vo veľkej mise rozšľaháme vajcia s petržlenovou vňaťou, soľou a čiernym korením. Dierkovanou lyžicou preložíme zeleninu k vajciam a dôkladne premiešame.
Panvicu s olejom, ktorý zostal po pražení zeleniny, vrátime na stredne silný oheň. Keď sa panvica znova rozohreje, nalejeme vaječnú zmes so zeleninou a rovnomerne ju rozotrieme. Pečieme ju 3 – 4 minúty ako omeletu, pričom potriasame panvicou, kým okraje nestuhnú a povrch nezačne pevnieť.
Medzitým rozohrejeme gril na maximum. Frittatu dáme pod gril na 2 minúty alebo kým vajcia celkom nestuhnú. Povrch prepichneme nožom, aby sme sa presvedčili, či je dobre prepečená. Panvicu vyberieme z grilu a frittatu necháme tuhnúť ešte 2 minúty. Potom ju vyklopíme na tanier. Pokrájame na trojuholníky, zabalíme do hliníkovej fólie a zoberieme na výlet.
Plnené bagety s miešanými vajíčkami
Potrebujeme:
- 2 francúzske bagety
- 5 vajec
- 1/3 šálky smotany na šľahanie
- 200 g slaniny
- 100 g tvrdého strúhaného syra
- 100 g posekanej jarnej cibuľky
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Rúru zohrejeme na 180°C. Bagetu si v strede narežeme a vydlabeme vnútro. V miske si vyšľaháme vajcia so smotanou, pridáme slaninku, posekanú cibuľku a syr. Zmesou plníme bagetu. Pripravený pokrm dáme na plech a zapekáme aspoň 20 minút. Po vychladnutí môžeme bagety zabaliť.
Ovocný šalát
Potrebujeme:
- 1 banán
- 1 červené jablko
- 5 jahôd
- 1 kiwi
- 1 mandarínku
- 1 PL citrónovej šťavy
Postup:
Banán ošúpeme a nakrájame na kolieska. Jablko umyjeme, rozrežeme na štvrtinky, vyberieme jadrovník a nakrájame na malé kocky. Okamžite pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nakrájané ovocie nezhnedlo. Potom nakrájame umyté jahody na tenké kolieska, olúpanú mandarínku a kiwi na kocky. Dobre premiešame, aby sa chute spojili, necháme v chladničke pol hodiny odležať a môžeme baliť.