Zdravé recepty do každej domácnosti od našich čitateľov
Jar je v plnom prúde a svieži jarný vánok môžete priniesť aj do vašej kuchyne. Urobte tak v podobe ľahkých zdravých receptov, ktoré nám do redakcie zasielate vy, naši čitatelia.
1. Restovaný losos s červenou repou
Výhodou lososa je, že túto rybu väčšinou kúpite v balení s približne rovnako veľkými kúskami. Príprava je teda jednoduchá, pretože čas pečenia každého kúska bude rovnaký. Červená repa – ľudovo známejšia ako cvikla – má prívlastok krvavé zlato. Pre mnohých ide o „nevábnu“ zeleninu, ale pozor – cvikla je naplnená plnohodnotnými živinami, ktoré naše telo potrebuje. Preto Vy- skúšajte tento recept, ktorý pre nás poslala pani Zuzana Krompaská.
Na prípravu potrebujete:
- 400 g čerstvého lososa
- 500 g čerstvej červenej repy
- 3 strúčiky cesnaku
- zväzok čerstvých byliniek (tymián, rozmarín, petržlenová vňať)
- morská soľ
- olivový olej
- čierne korenie
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 50 g masla • 1 citrón
- 250 g kyslej smotany
- 1 lyžica medu
- čerstvá pažítka
- čerstvá mäta
- 1 hrsť poľného šalátu
Príprava:
Červenú repu umyjeme a varíme v šupke spolu s cesnakom a zväzkom byliniek v osolenej vode domäkka asi hodinu. Ešte teplú ju ošúpeme a na- krájame na väčšie kúsky. Nakrájanú červenú repu opečieme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Na záver ochutíme morskou soľou a čiernym korením. Z umytého a osušeného lososa odstránime šupiny. Ochutíme čiernym korením a morskou soľou. Lososa opekáme na panvici s trochou olivového oleja najskôr kožou nadol. Keď je koža chrumkavá, lososa otočíme, pridáme lahôdkové cibuľky rozrezané na polovice, osolíme a okoreníme. Restujeme, kým cibuľka nie je upečená dozlatista. Na záver pridáme na panvicu maslo
a necháme ho rozpustiť. Odstavíme z plameňa a lososa pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Panvicu prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočívať. Ku kyslej smotane primiešame med, šťavu z druhej polovice citróna, čierne korenie, soľ a nadrobno nasekané čerstvé bylinky – pažítku a mätu. Dôkladne premiešame.
Servírovanie:
Na plytký tanier naservírujeme najskôr orestovanú červenú repu a lahôdkovú cibuľku. Na ne položíme porciu lososa, prelejeme dressingom a dozdobíme čerstvým poľníčkom.
2. Špaldové palacinky s jablkami
Túto dobrotu pozná každý. Je obľúbeným dezertom malých i veľkých. My vám prinášame variant s použitím špaldovej múky a jabĺk. Pripravte pre svojich blízkych tradičný recept v zdravej podobe a zdravie vás a vašej rodiny sa vám poďakuje. My ďakujeme za recept pani Jane Orlovskej.
Na prípravu potrebujete:
- 1 hrnček celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 1 vajce
- 4 jablká
- 1 ČL kokosový olej
- BIO škoricový cukor
Príprava:
V miske si zmiešame mlieko s vajíčkom. Pridáme múku s troškou soli. Na panvici s trochou kokosového oleja upečieme palacinky. Ošúpané a nastrúhané jablká asi minútu opražíme a pridáme škoricový cukor. Na nižšom plameni zmes podusíme asi tri minúty. Upečené palacinky naplníme jablkovou plnkou a podávame.
3. Polievka z acidofilného mlieka
Tento netradičný, ale skutočne jednoduchý recept na polievku nám poslala pani Zita Illéšová. Jeho príprava je nenáročná, a preto ho môže vyskúšať naozaj každý.
Na prípravu potrebujete:
- 500 g zemiakov
- 30 g hladkej múky
- 1 l acidofilného mlieka
- 2 vajcia
- soľ, bobkový list, petržlenová vňať
Príprava:
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme ich do vriacej osolenej vody. Pridáme bobkový list a varíme. Múku rozmiešame v acidofilnom mlieku, keď sú zemiaky mäkké, vlejeme ho do polievky. Dosolíme a chvíľu povaríme. Vajcia rozšľaháme, mierne osolíme a pomaly ich zavaríme do vriacej polievky. Pred podávaním každú porciu ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou.
4. Cukina s bazalkou
Cukina má minimálny obsah kalórií a vysoký obsah minerálov. Priaznivo pôsobí na srdce, obličky a trávenie. Recept z tejto zdravej pochúťky pre vás pripravila pani Eugénia Valachovičová.
Na prípravu potrebujete:
- 300 g mladej cukiny
- 100 g šampiňónov
- 150 g tvrdého syra
- 50 ml olivového oleja
- 1 dcl bieleho vína
- 2 zelené papriky
- 3 paradajky
- vegeta, soľ, mletá rasca, cukor
- čerstvá bazalka
Príprava:
Ošúpanú cukinu pokrájame na kolieska s hrúbkou 1 cm. Posypeme vegetou a prudko opražíme na menšom množstve olivového oleja asi 10 minút. Pridáme očistené a pokrájané šampiňóny, papriku a paradajky, podlejeme vínom a krátko podusíme. Syr pokrájame na malé kocky, pridáme k zelenine, osolíme, posypeme rascou, pridáme cukor a premiešame. Bazalku nasekáme a posypeme ňou hotové jedlo. Premiešame a môžeme podávať.