Zemiakový šalát s hubami
Asi najtradičnejšou plodinou na Slovensku sú zemiaky. Pripravujeme ich už storočia v najrôznejších tvaroch na najrôznejšie spôsoby.
Dnes ich ľudia túžiaci po štíhlej postave neprávom vylučujú zo svojho jedálnička. Správne pripravené zemiaky totiž zasýtia nadlho, dodávajú vlákninu a energiu, potrebnú aj pri chudnutí. Navyše, obsahujú vitamíny, minerálne látky a znižujú krvný tlak.
Suroviny na prípravu:
– 1 kg zemiakov
– 1 cibuľa
– plnotučná horčica
– 200g šampiónov
– 4 PL vínneho octu
– 5 vajec
– 6 PL oleja
– cukor podľa chuti
– mleté čierne korenie
– soľ
Postup prípravy: Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Vajcia uvaríme natvrdo. Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky a podusíme na troche oleja do mäkka. Očistenú cibuľu nadrobno nasekáme. Uvarené vajcia nakrájame na mesiačiky.
Ocot a horčicu zmiešame v miske a pridáme zvyšný olej. Podľa chuti osladíme, osolíme a okoreníme. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. V miske zmiešame zemiaky, huby a nálev. Šalát vložíme na servírovací podnos a ozdobíme mesiačikmi vajec. Posypeme mletým korením a podávame.
Katkin tip
Zemiaky sú najzdravšie ak ich dáme upiecť v šupke na suchom plechu v teplovzdušnej rúre. Vtedy majú najnižší glykemický index.
Foto: Shutterstock