Indukčná varná doska
Indukčné varné dosky zodpovedajú súčasným nárokom na ekológiu, úsporu energií aj bezpečnosť. Ale tiež sa pri ich používaní dá usporiť veľa času.
Prvým indukčným doskám sa na začiatku vytýkalo, že reagujú pomalšie ako plyn, ale to už nie je pravda. Moderný spotrebič dokáže takmer okamžite dosiahnuť maximálnu teplotu ohrevu varnej zóny. Aj preto sa v profesionálnych kuchyniach (aj v tých michelinovských) objavujú namiesto plynu indukčné varné dosky.
Ako to funguje
Indukcia má o 20 až 40 percent nižšiu spotrebu než sklokeramické varné dosky. Pracuje totiž na princípe elektromagnetickej indukcie, kedy sa umiestnením kovovej nádoby na sklokeramickú dosku vytvára silné magnetické pole.
Indukčná cievka sa po zapnutí spotrebiča aktivuje dotykom dna hrnca. Ohrieva sa priamo dno nádoby, nie platnička, ktorá až potom odovzdá teplo nádobe (takto fungujú sklokeramické varné dosky).
Ďalšou výhodou je jednoduchá obsluha a údržba. Tým, že sa zohrieva doska iba pod hrncami, môžete ju utrieť takmer hneď po varení, takže nič nezaschne a upratovanie je veľmi rýchle.
Rozšírené možnosti
Ak varíte na plyne, počet horákov je daný. Na indukcii však môžete zapojiť aj strednú časť varnej dosky. Pri niektorých typoch sa varná plocha prispôsobí veľkosti hrnca či panvice až do priemeru 30 cm. Takže aj menšia indukčná doska s rozmermi 60 či 80 cm nahradí oveľa širšiu varnú plochu.
Intuitívne ovládanie
Výrobcovia sa snažia, aby ovládanie týchto varných dosiek bolo čo najjednoduchšie a intuitívne. K tomu totiž najmodernejšie technológie smerujú. Indukcia napríklad dokáže udržať teplotu oleja v panvici na správnej úrovni, aby sa jedlo nespálilo. A to plyn jednoducho nemôže zvládnuť.
Na displeji vidí užívateľ všetky informácie, ktoré potrebuje. Dokonca aj po vypnutí dosky dostanete informáciu, aká je zvyšková teplota jednotlivých varných zón.
Viaceré vychytávky
Ak hrniec premiestnite z jednej varnej zóny na druhú, špeciálna funkcia automaticky prenesie nastavenú teplotu do novej zóny. Stačí už iba potvrdiť toto nastavenie stlačením tlačidla na displeji. Pôvodná platnička sa zároveň automaticky vypne. Je to výhodné hlavne v okamihu, kedy potrebujete sledovať vpredu jedlo, ktoré potrebuje väčšiu pozornosť, na zadnej vtedy môžete umiestniť mäso, ktoré sa potrebuje dlhšie dusiť.
Jedno ale…
Je tu však jedno ale, hrnce a panvice musia mať magnetizované dno, čo znamená, že na varenie na indukčných doskách potrebujete kovové hrnce – napríklad z nehrdzavejúcej ocele alebo liatiny, ktoré sú vhodné. Používať môžete aj smaltované kovové nádoby. Vyskúšajte si pred kúpou jednoduchý odpoved s magnetom. Riady, na ktoré sa magnet prichytí, môžete bez obáv používať.
Foto: shutterstock