Údržba a čistenie grilu
Počas leta si radi pochutnávame na grilovanom mäsku, zelenine či hermelíne. Ak chcete, aby vám naozaj chutilo, raz za čas venujte grilu údržbu…
Zanedbaný gril môže odpudivo pôsobiť a znížiť kvalitu grilovaných jedál. Samozrejme, generálna údržba musí byť na pláne pred jeho zazimovaním aj pred letnou sezónou. Dopriať mu trochu čistoty by sme ale mali po každom použití.
[ad][/ad]Čistý rošt
Vždy je prvoradé odstrániť zvyšky jedla z roštu pomocou drôtenej kefky. Môžete ho opláchnuť a očistiť v teplej vode so saponátom za pomoci hubky. Potom nezabudnite rošt očistiť ešte aj čistou vodou, aby na ňom neostal saponát. Ak máte plynový gril, jeho rošt viete zbaviť zbytkov jedla aj tak, že ho rozpálite na vysokú teplotu a necháte ho uzavretý, kým z neho pôjde dym. Ten totiž svedčí o tom, že v grile stále sú nejaké zvyšky, ktoré sa môžu spáliť. Ostatky jedál, ktoré vám možno nešťastnou náhodou prepadli pomedzi rošt, sa premenia na popol, ktorý odstránite omnoho ľahšie. Väčšiemu znečisteniu zabránite, ak budete používať alumíniové tácky namiesto toho, aby ste jedlá pokladali priamo na rošt. Samozrejme, tácky vymieňajte podľa potreby – prepečené opätovne nepoužívajte.

Ľahšie čistenie
Uľahčiť si čistiace práce môžete už aj pri príprave jedál. Do marinády sa nebojte primiešať aj ocot, citrónovú šťavu či sójovú omáčku – vďaka týmto ingredienciám gril ľahšie očistíte. Na čistenie nepotrebujete žiadne chemikálie a špeciálne čističe, samozrejme, pokiaľ nie je príliš zanedbaný. Na trhu nájdete aj ekologické čističe. Skvelým tipom je aj mať vždy vopred pripravenú handričku s vodou na umývanie grilu. Dôležité je začať ho čistiť, ešte kým je teplý. Po vychladnutí by sa zvyšky z roštu omnoho ťažšie odstraňovali.
[ad2][/ad2]Popol preč
Ak máte gril na uhlie či brikety, musíte ho po každom použití zbaviť popola a zbytkov podpaľačov. Popol z vnútra grilu vysypte a poriadne ho vyumývajte. Môžete si pomôcť aj škrabkou, netlačte však príliš silno. Vyčistiť by ste mali aj spodnú misu či dno grilu, kam odkvapkáva tuk. Dôležité je udržiavať gril suchý. Po umytí ho buď nechajte poriadne preschnúť na slnku, alebo ho vyutierajte do sucha s handrou. Zabránite tým korózii a znehodnoteniu grilu.
Ak patríte medzi gurmánov, vedzte, že by ste mali čistiť rošt grilu po každom jednom pokrme, ktorý na ňom ugrilujete. Ak totiž na jeden rošt po sebe ukladáte zeleninu, kuracie mäso, klobásky či slaninu, môže sa stať, že dôjde k premiešaniu chutí jednotlivých grilovaných špecialít.