Viete, odkiaľ a ako dlho cestovalo mäso na váš tanier?
Mnohé negatívne správy o škodlivosti mäsa šíria strach z rôznych epidémií ako je napríklad prasacia chrípka. Niektoré sú opodstatnené, no iné môžeme pokojne označiť za fámy. Mnoho záleží od jeho pôvodu.
V dnešnom svete, v ktorom je fenoménom globalizácia, putuje mäso z jednej krajiny do druhej, z tej do ďalšej… a to mu rozhodne neprospieva. Práve naopak, kvalita klesá. Tieto produkty však môžu byť na pultoch našich obchodov lacnejšou možnosťou, a preto po nich siaha väčšina ľudí, s cieľom ušetriť.
To, čo sa však najmä šetrí, je len obsah peňaženky, nie zdravie. Ľudský organizmus kvalitu mäsa pocíti. Bez ohľadu na to, aký veľký finančný rozdiel medzi produktmi je, pôvod má dôležitú rolu.
Kvalitné slovenské mäso
Aj medzi našimi predajcami je známe, že slovenské mäso patrí medzi najkvalitnejšie a najbezpečnejšie. Sú za tým naše kvalitné farmy a bitúnky. Chovy a spracovanie mäsa u nás podliehajú prísnym hygienickým a veterinárnym kontrolám. Žiaľ, v mäsiarňach nájdeme veľa dovážaného mäsa. Treba preto pátrať po predajniach mäsa, ktoré ručia za kvalitu svojich výrobkov.
Medzi také patrí napríklad vychýrená Staromestská mäsiareň, ktorú nájdete v sieti potravín Klas. Je spojením vysokej kvality a tradičnej chuti. Ide o známu rodinnú firmu, ktorá svojim zákazníkom garantuje čerstvé nebalené bravčové a hovädzie mäso, tiež výrobky podľa pôvodných receptúr s použitím tradičných mäsiarskych noriem. Neobsahujú alergény ani lepok, už od septembra budú v ponuke aj produkty bez éčok a glutamánu.
Z lokálnych fariem na pulty predajní
Mäso v týchto predajniach pochádza výlučne zo Slovenska, z lokálnych fariem, takže pôvod predávaného mäsa je vždy známy. Zoznam konkrétnych nájdete na webe iklas.sk. Mäsiareň má vlastný bitúnok v Košiciach, kam dováža zvieratá vychované na lokálnych farmách. Na tomto mieste je mäso taktiež naporciované a rozvážané do predajní.
Od začatia samotnej výroby a spracovania nájdete mäso v predajných pultoch Staromestskej mäsiarne už do 24 hodín, čo svedčí o čerstvosti a kvalite produktov. Bez zdĺhavého transportu je tak mäso vždy čerstvé a do predajní je dovážané denne. Ponuka je široká a pozitívom tiež je, že si zákazník môže pri špecifickej požiadavke tovar doobjednať.
Ošípané:
• farma Ipeľský Sokolec
• farma Bruty
• farma Dolné Semerovce
• farma Svodín
• agropodnik Slamoz – Zemplínska Teplica
• farma Drienov
• farma Dávidov
• farma Dúbravka (mangalice)
Čo by ste o prasacej chrípke mali vedieť
Na koho útočí
Prasacia chrípka predstavuje väčšiu hrozbu pre určité skupiny obyvateľstva, akými sú deti do dvoch rokov, tehotné ženy, osoby so zdravotnými problémami ako je napr. astma, cukrovka či ochorenia srdca. Ohrození sú aj seniori s oslabenou imunitou.
Príznaky
Symptómy sú podobné klasickej chrípke. Začínajú zvýšenou teplotou, pokračujú suchým kašľom, bolesťami kĺbov, svalov. Výnimočné nie je ani to, ak sa zvýšená teplota dostane nad hranicu 39 stupňov Celzia, čiže už ide o horúčku a práve na ňu obvykle nadväzuje zimnica. Človeka môže postihovať zvracanie a hnačka.
Ako sa šíri
Podobne ako sezónna chrípka, aj prasacia chrípka sa šíri kašľom a kýchaním nakazených ľudí. Infekcia sa teda šíri kvapôčkovým spôsobom, ale aj úzkym kontaktom s chorým človekom alebo dotykom infikovaného miesta. Je preto potrebné si v prvom rade umývať ruky.
Ak vypukne vo vašom okolí
V prípade, že vo vašom okolí dôjde k vypuknutiu tejto epidémie, vyhýbajte sa verejným miestam, kde sa zhromažďuje veľa ľudí. Do tejto kategórie spadajú napr. nákupné centrá, športové udalosti, ale aj bohoslužby v kostoloch. Všeobecne sa snažte udržiavať si dostatočný odstup od iných osôb. Naďalej si často umývajte ruky a nedotýkajte sa očí, nosa a úst.
Liečba
Vakcíny proti chrípke obsahujú aj antigény vírusu H1N1. Vakcína chráni proti sezónnej aj proti prasacej chrípke. Väčšina prípadov sa lieči bežnou liečbou – lieky proti teplote, kašľu, fyzický kľud, dostatočný príjem tekutín, vitamínov. Prípadne sa nasadia antivirotiká, teda lieky ktoré pôsobia proti vírusom.
Prasaciu chrípku nedostanete z grilovačky ani klobásy
Vírus prasacej chrípky hynie pre teplote 160° C, preto bravčové mäso tepelne upravené je bezpečné.
(Ambulancia klinickej výživy, ML)
• Pre tzv. prasaciu chrípku vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia v júni 2009 prvú celosvetovú pandémiu chrípky za vyše 40 rokov. Pandémia sa skončila v auguste 2010. Dňa 28.mája 2009 sa ochorenie vyskytlo aj na Slovensku.
• Chrípková pandémia v roku 2009 je pandémia nového variantu chrípkového vírusu typu A podtypu H1N1 (písané aj A/H1N1) šíriaca sa u ľudí, ktorá vypukla v Mexiku a postupne sa šírila do USA a do ďalších krajín. V priebehu trvania epidémie na Slovensku bolo ochorenia oficiálne preukázané u 493 ľudí (december 2009). Symptómy tohto ochorenia sú podobné ako symptómy chrípky. (TASR, wikipedia)
(SZ)