TOTO sú potraviny, ktoré zaženú váš hlad a zároveň od nich nepriberiete
Strukoviny a quinoa
Fazuľa, hrach či šošovica sú veľmi sýte vďaka relatívne nízkej energetickej hustote a množstva vláknin a rastlinných bielkovín, ktoré obsahujú. Quinoa je výborným zdrojom bielkovín a aminokyselín, je to obilnina, ktorá sa pestuje pre semená. Obsahuje väčšie množstvo vlákniny ako väčšina obilnín a celkovo nám pomáha zjesť menej kalórií.
Orechy
Sú veľmi bohaté na bielkoviny, a zároveň obsahujú zdravé tuky. Vlašské orechy a mandle sú energeticky bohaté a už malé množstvo nás dokáže zasýtiť. Výskum Inštitútu ukázal, že je veľmi dôležité aj žuvanie orieškov. Čím viac prežúvame tým dochádza k väčšiemu zníženie hladu, a teda dochádza k pocitu plnosti.
Tvaroh
Jedna štúdia Medzinárodného Inštitútu zdravia zistila, že pocit plnosti v takej miere ako ho prináša tvaroh je možné porovnať s vajíčkami. Tvaroh je bohatý na bielkoviny, ktoré nám pomáhajú cítiť sa sýty a taktiež má zvyčajne nízky obsah tuku.
Zdroj: healthline.com, zdravie.sk, MK
Odporúčané články
Slovensko prežíva ďalší chrípkový týždeň, v ktorom sa síce celkový počet akútnych respiračných ochorení mierne znížil, no chrípka a jej podobné formy zaznamenali opäť nárast. V 46. kalendárnom týždni bolo nahlásených 37 683 prípadov ARO, čo znamená chorobnosť 1 490,9 na 100-tisíc obyvateľov. Medzitýždenne ide o pokles o 2,6 percenta. Najviac pacientov pribudlo v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.

