Chcete mať zdravé srdce a cievy? Jedzte toto…
Zvýšená hladina cholesterolu, vysoký krvný tlak či ateroskleróza. Všetky tieto ochorenia nie sú modernému človeku ani z ďaleka neznáme, ľudstvo už totiž nerastie do výšky, ale do šírky a fyzickú prácu nahradilo ťukanie do počítača v kancelárii.
Tieto diagnózy tak nielen na Slovensku privádzajú k lekárom čoraz viac ľudí. Možno by preto pomohlo zamyslieť sa nad zložením svojho jedálnička, keďže viaceré potraviny sú veľmi efektívni pomocníci v rámci prevencie srdcovocievnych ochorení.
[ad][/ad]Chorobám obehovej sústavy možno predchádzať najmä pravidelným cvičením a zdravou stravou bohatou na vlákniny s nízkym obsahom soli a tukov, ako aj stravou bohatou na zeleninu a ovocie. Za najzávažnejší rizikový faktor srdcovocievnych ochorení sa považuje vysoký tlak krvi, ktorý súvisí najmä s nadmernou konzumáciou slaných jedál.
Zdravému srdcu a cievam pomôžu ryby
Pravidelná konzumácia zeleného hrášku, naopak, môže udržať krvný tlak na normálnej hladine. Je tiež dokázané, že červená repa v surovom stave pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Zeler je zase tradičné čínske liečivo, uvoľňuje svalstvo v stenách tepien. Cibuľa a cesnak uvoľňujú krvné cievy. K optimálnemu tlaku krvi napomôžu aj paradajky, fazuľa, banány, horká čokoláda, zelený a čierny čaj, ovsené vločky či šafrán.
V krajinách, kde prevládajú v strave ryby, ľudia takmer vôbec netrpia srdcovocievnymi ochoreniami ani artritídou. Omega-3 mastné kyseliny v rybacej strave dokážu zregulovať krvný tlak, znížiť zrážanlivosť krvi, zanášanie ciev, pozitívne vplývajú na činnosť mozgu, zabraňujú dokonca aj jeho degeneratívnym zmenám.
Potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín sú u nás zastúpené len v malom počte – okrem rýb aj ľanové semienka, vlašské orechy. Preto podľa odborníkov je na ochranu pred civilizačnými ochoreniami vhodné prijímať omega-3 mastné kyseliny i vo výživových doplnkoch. Napríklad u Eskimákov je vďaka týmto kyselinám až 400–krát nižší výskyt infarktov ako v civilizovanom svete.
Na srdce nepriaznivo vplýva aj znižovanie hladiny koenzýmu Q10, ktoré súvisí s vekom. Štyridsaťročný človek ho má v srdci o 30 percent menej ako 20-ročný. Už pri poklese hladiny koenzýmu pod 25 percent pritom začínajú bunky umierať. Nezvratný proces najskôr postihuje životne dôležité orgány, ktoré vyžadujú najviac energie – najvyšší obsah koenzýmu Q10 je koncentrovaný práve v bunkách srdca, čriev a svalov, pľúc a obličiek.
Krvný obeh prečistia aj slivky
Zdravým tepnám, ktorých zanášanie môže narobiť veľké problémy, pomôže výmena bieleho pečiva za celozrnné a konzumácia potravín ako fazuľa, hrach, šošovica, rajčiny, cvikla, kyslá kapusta, uhorky, zemiaky, špenát, cibuľa, cesnak, pomaranče, citrusové plody, broskyne, datle, jablká. Odporúča sa tiež zaradenie sliviek do jedálnička, a to v akejkoľvek podobe, keďže tie všeobecne pomáhajú pri problémoch krvného obehu. Do jedálnička možno preventívne zaradiť aj mak, vlašské orechy, mandle, lieskovce, pistácie či šťavu z tmavého hrozna aj vo forme červeného vína.
Kód zdravého srdca
Ľudia môžu starostlivosťou o srdce a cievy znížiť riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia, ako aj výskytu cievnej mozgovej príhody. Ako prevenciu preto odborníci odporúčajú dodržiavať Kód zdravého srdca 0-30-5-120-80. Ten symbolizuje nefajčenie, 30 minút fyzickej aktivity denne, hladinu celkového cholesterolu nižšiu ako päť mmol/l a krvný tlak nižší ako 120/80 mmHg.
Ochoreniam srdca a ciev podľahne ročne takmer 30 000 Slovákov. Tie sú najmä dôsledkom fajčenia, vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu, cukrovky, stresu a vysokej telesnej hmotnosti. Slovensko sa úmrtnosťou na srdcovocievne ochorenia radí na jedno z najhorších miest v Európe. Iba desať percent populácie nemá žiadny rizikový faktor vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
[ad2][/ad2]