Deväť spôsobov, ako vyradiť zo stravy cukor a schudnúť
Najlepším spôsobom, ako dosiahnuť vytúženú postavu, je obmedziť alebo vyradiť cukor zo stravy. Väčšina ľudí, ktorá to dokáže, zažíva skvelý pocit. No nie každému sa to podarí. Inšpirujte sa týmito radami.
1. Prestaňte kupovať priemyselne spracovanú stravu
Toto je asi najväčšia zmena, ktorú môžete urobiť, aby ste vylúčili cukor. Veľká časť potravín pripravených v škatuľkách, plastových obaloch či plechovkách obsahuje pridaný cukor.
2. Pripravte si vlastnú paradajkovú omáčku na špagety
Ak sa nedokážete vzdať všetkých polotovarov či hotových jedál, potom aspoň vylúčte kupované paradajkové omáčky a kečupy. „Tie majú často skutočne vysoké množstvo cukru, ktoré vy nepotrebujete. Pripravte si vlastnú omáčku. Vložte paradajky z plechovky alebo čerstvé do hrnca s bylinkami a jednoducho ich uvarte. Aj keď pridáte trochu cukru na dochutenie, bude to stále ešte neporovnateľné s dávkami používanými pri výrobe priemyselných kečupov,“ radí Zuzana Bohátová, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre Slovensko.
3. Vyhnite sa nákupu ochuteného jogurtu
Väčšina priemyselne spracovaných jogurtov má v sebe takmer toľko cukru ako sladká tyčinka. Namiesto toho si kúpte alebo si vyrobte vlastný čistý biely jogurt a pridajte čerstvé ovocie prípadne trochu medu, ak ešte stále potrebujete sladkú chuť. Skvelo ich môžete dochutiť tiež marmeládami s vysokým podielom ovocia bez pridaného cukru.
4. Vytvorte si vlastnú šalátovú zálievku
Zabudnite na šalátové dresingy. Vytvorte si svoje vlastné. Kombinujte olivový alebo avokádový olej či olej z vlašských orechov s citrónom, limetkou, balzamovým alebo vínnym octom. Dochucujte bylinkami, cesnakom, trochou horčice, menším množstvo kvalitnej soli, čiernym korením. Na vyváženie príliš kyslastých zálievok vyskúšajte trochu medu či javorového sirupu.
5. Dovoľte si siahnuť po vlastnej dávke sladkého
Ak vás to neustále tiahne späť k sladkému, jedným z najjednoduchších spôsobov, ako mierniť premrštenú konzumáciu, je dopriať si svoju povolenú dennú dávku. Jednoducho si stanovte dennú kvótu toho, čo si počas dňa môžete dovoliť. Túto hranicu určujete a ovplyvňujete len vy.
6. Neschovávajte si doma pokušenie
Ak budete mať v mrazničke veľkú škatuľu zmrzliny, zjete ju. Preto si nekupujte sladké veci, ktoré by ľahko narušili vaše nové predsavzatia. Ak po niečom skutočne náhle bažíte, kúpte si len jednu porciu. Buď ju zjedzte a užite si to, alebo sa presvedčte o tom, že vám to za to nestojí a vyhoďte ju. Stále platí, že pravidlá si nastavujete vy sami.
7. Vyskúšajte horkú čokoládu
Ak vaša závislosť od cukru je čokoládového pôvodu, zvoľte radšej horkú čokoládu aspoň s 80 percentami kakaa. Je určite vhodnejšia a na rozdiel od mliečnej čokolády ju nebudete schopní zjesť celú na posedenie.
8. Vyhnite sa miešaným alkoholickým nápojom
Viete, koľko cukru obsahuje váš obľúbený kokteil? Veľa! „Ak si naozaj potrebujete dať pohárik, potom radšej víno a miešajte ho s vodou alebo so sódou. Ani vtedy však nezabudnite, že alkohol je tekutý cukor a spomalí vám metabolizmus na nasledujúcich 48 hodín až o 60 percent,“ vysvetľuje hlavná výživová poradkyňa.
9. Už žiadnu kolu, prosím!
Nemyslite si, že toto pravidlo dodržíte s kolou light. Vo výslednom efekte je k telu rovnako nemilosrdná ako klasický variant koly s cukrom. Odložte sladké nápoje úplne a tešte sa z jednoduchého potešenia, ktoré prináša voda s citrónom alebo limetkou. Do vody vložte mätu alebo medovku, nakrájajte jahody a pod.
Delia sa na jednoduché a zložité. Jednoduché cukry sa ľahko rozkladajú na glukózu, ktorú potom telo využije ako energiu. Sú ideálne, ak ste unavení a potrebujete rýchlu vzpruhu. Energia vám však dlho nevydrží. Glukóza sa totiž rýchlo vyčerpá. Skryté sú hlavne v sladkostiach, koláčoch, cukríkoch a čokoláde.
Zložité sacharidy majú zloženie komplexnejšie, takže potrvá dlhší čas, kým ich strávite. Cukor sa totiž do krvi uvoľňuje postupne. Ako zlúčeniny jednoduchých cukrov sú obsiahnuté v ryži, chlebe, zelenine, ovocí, cestovinách… Zložité cukry obsahujú minerály a vitamíny. (ML)
Hnedý repný cukor sa vyrába rovnako ako biely, a to z repy. Trstinový zas z cukrovej trstiny, ktorá obsahuje zdravú melasu. Samozrejme, môže ju obsahovať aj hnedý cukor, ale tá sa do neho pridáva neskôr, pričom v trstinovom sa nachádza v základnej surovine. Najčastejšie je však hnedý repný cukor prifarbený karamelovým sirupom, ktorý neobsahuje zdravú melasu.
Trstinový cukor však býva aj niekoľkokrát drahší, a to aj kvôli tomu, že sa dováža z exotických krajín. Obsahuje vitamíny skupiny B, horčík, draslík a železo. Samozrejme, ani s ním to netreba preháňať. Vždy je to cukor, po ktorom sa priberá.
Biely repný cukor neobsahuje žiadne vitamíny a minerály. Tie stratil v procese rafinácie, teda čistenia, vďaka ktorej je biely. (ML)
(ML,PK)
[ad3][/ad3]