Môže byť nadmerné pitie minerálok zdravotným rizikom?
Minerálna voda síce predstavuje súčasť pitného režimu, ale pred jej konzumáciou je vhodné skontrolovať, pre koho je určená.
„Vodu s obsahom oxidu uhličitého by totiž nemali piť dojčatá, deti a osoby trpiace na kardiovaskulárne ochorenia, na gastritídu, vredové ochorenie žalúdka, ani diabetici so sklonom k acidóze,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
[ad][/ad]S minerálkami opatrne
Základ pitného režimu má podľa odborníkov tvoriť nízko mineralizovaná voda. Voda s vysokou mineralizáciou a s vyšším obsahom sodíka nie je vhodná pre dojčatá, ani na prípravu ich stravy. Voda s obsahom fluoridov nad 1,5 mg/l nie je vhodná na pravidelnú konzumáciu pre dojčatá a pre deti do siedmich rokov.
Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je podľa odborníkov individuálne. Závisí napríklad od veku, od pohlavia, od telesnej hmotnosti, ale i od telesnej aktivity, od zloženia a množstva stravy, od teploty ovzdušia i zdravotného stavu.
„Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve. Deti do jedného roka potrebujú približne 1 – 1,5 litra tekutín denne, deti od desiatich rokov a dospelí 2 – 2,5 litra tekutín denne. Počas horúčav alebo pri veľkej fyzickej záťaži sa príjem tekutín môže zvýšiť,“ informujú hygienici.
[ad2][/ad2]Pozor na priame slnko
ÚVZ priblížil, že zloženie balenej minerálnej vody môže výrobca upraviť. „Filtrácia nestabilných zložiek, najmä zlúčenín železa a síry, alebo úplné odstránenie oxidu uhličitého je povolené. Úpravou sa však nesmú zmeniť fyzikálne vlastnosti a chemické zloženie vody v jej základných zložkách,“ zdôraznil.
Balenú prírodnú minerálnu vodu je nevhodné vystavovať na priamom slnku. Ak je dlho vystavená vysokým teplotám, môžu sa v nej premnožiť prirodzene prítomné baktérie. Otvorenú balenú vodu je potrebné spotrebovať čo najskôr. V dennom pitnom režime je najvhodnejšie striedať minerálne vody s pramenitými vodami, alebo s pitnou vodou.
Špecialisti pripomínajú, že pravidelný príjem tekutín je dôležitý pre správne fungovanie tela. Znakom ich nedostatku je nielen únava a bolesť hlavy, ale aj neschopnosť sústrediť sa. „Náš organizmus potrebuje dostatočný pitný režim, aby sa mohol zbavovať nečistôt a toxických látok. Bez neho si začne zadržovať vodu a s ňou aj nevylúčené toxíny. Tie potom ukladá do tukových tkanív a my priberáme. Cítime sa opuchnuto, trápi nás celulitída, naša pleť vyzerá nezdravo a zvädnuto,“ vysvetlila výživová špecialistka Martina Dvořáková.
Vo veľmi teplom počasí odporúča siahnuť po minerálkach s obsahom sodíka a chloridových iónov, aby sme doplnili soľ, ktorú telo pri horúčavách rýchlo stráca. Pripomína, že nápoje s umelým sladidlom môžu byť občasným spestrením, nemali by ale tvoriť celý pitný režim. „Plátok citróna, limetky či lístok mäty môže čistú vodu spestriť rovnako ako uhorka, zázvor alebo bobuľové ovocie. Na pravidelnú hydratáciu organizmu sú vhodné aj bylinné čaje, proteínové nápoje alebo smoothie, ktoré majú minimum cukru a vysoký obsah bielkovín,“ dodala Dvořáková.
(TASR, PS)
[ad3][/ad3]Odporúčané články
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.


