Najvýživnejšia bryndza sa vyrába neďaleko Košíc!
Nie je bryndza ako bryndza. Tá, ktorú vyrábajú v Kluknavskej mliekarni obsahuje v jednom grame miliardu probiotických látok a sedem aminokyselín vo výnimočnom zložení. Takú asi nenájdete nikde inde v Európe ani vo svete.
Ovečky na stráňach patria ku koloritu Slovenska. Aj dnes pri potulkách prírodou môžete vidieť salaše a pasúce sa stáda od Oravy až po Spiš, kde sa salašníctvo udomácnilo už v 16. storočí. Pastieri sú tam celé leto spolu s čriedami vysoko v horách uprostred voňavých lúk. Už vtedy začali bačovia vyrábať rôzne produkty z ovčieho mlieka. Medzi tie najobľúbenejšie určite patrí bryndza, na ktorej si pochutnávali aj labužníci z Viedne.
Pravá či nepravá
Pri kúpe bryndze sa vedú mnohé polemiky. Jednou z nich je aj to, či kupujeme pravú alebo nepravú bryndzu. „Musím povedať, že pravá či nepravá bryndza neexistuje. Pretože nepravá by bola falšovaná. Hovoríme, že bryndza je zmes kravského a ovčieho syra. Zákon u nás stanovuje, že musí mať minimálne 50-percentný podiel ovčieho syra,“ povedal Václav Fabrici, predseda Kluknavskej mliekarne, obchodno-odbytového družstva s prevádzkou v Jaklovciach.
[ad][/ad]Špecifická slovenská
Naša slovenská bryndza je však špecifická. Vyrába sa zo živého nepasterizovaného syra. Ako hovorí V. Fabrici, môže sa vyrábať aj z dovezeného mlieka, ale potom už nemôže mať prívlastok „slovenská“. „Táto naša bryndza, ktorú vyrábame v Jaklovciach výlučne z nepasterizovaného mlieka, je zapísaná aj v Bruseli a v Paríži na patentovom úrade. My sme tento certifikát dostali ako jediní, hoci sa snažili aj Maďari či Rumuni,“ spresňuje predseda a dodáva, že k nim chodia pravidelne každý rok komisári na kontrolu. „Ak by niečo nebolo v poriadku, už by sme ju nemohli vyrábať.“

Najlepšia májová
Kto miluje bryndzu, vie, že najlepšia je májová. Hlavne preto, lebo po zime sú konečne ovce na zelenej paši a do mlieka dostávajú všetky živiny z nej. „O tom, že najlepšia je májová, sa pravidelne hovorí, my však poznáme iba letnú a zimnú. A tá májová je vlastne letná. Počas celého leta sa bryndza vyrába a všetko, čo sa nepredá, sa odkladá do veľkých kadí. Jediným konzervantom je soľ. Čím dlhšie v kadiach stojí, tým je aromatickejšia a mierne pikantná. Kade sú uložené pri teplote okolo dvoch až troch stupňov. Takto uložená bryndza sa potom predáva už ako zimná,“ povedal predseda.
Ako si vybrať?
Na pultoch obchodov je veľké množstvo rôznych balení bryndze s rôznymi označeniami. Niekedy je problém vybrať si tú pravú. Čo odporúča odborník? „Bryndza s označením ‚slovenská‘ je stopercentná. Je to živá bryndza, ktorá je zdraviu prospešná. Obsahuje až sedem druhov aminokyselín vo výnimočnom zložení. Odborníci tvrdia, že nielen na Slovensku, ale ani vo svete neexistuje taký výrobok, ktorý by sa dal s bryndzou porovnať. Zákazníci sa však musia sami rozhodnúť, či ju chcú iba preto, aby ju zjedli, alebo si kúpia takú bryndzu, ktorá im prospeje,“ dodal Václav Fabrici.
Táto pochúťka z ovčieho mlieka obsahuje živočíšne bielkoviny, tuk, vápnik, fosfor, vitamíny A a D a enzýmy. Podporuje trávenie a pomáha pri zažívacích problémoch. Pôsobí ako prevencia osteoporózy (vďaka veľkému obsahu mliečnych baktérií dokáže telo lepšie vstrebať vápnik), znižuje krvný tlak, ale pomáha aj ako prevencia rakoviny hrubého čreva. Má pozitívne účinky pri cukrovke, alergických ochoreniach a rednutí kostí. Je tiež veľmi prospešná pri znižovaní hladiny cholesterolu.
Odporúčané články
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.
Slovensko prežíva ďalší chrípkový týždeň, v ktorom sa síce celkový počet akútnych respiračných ochorení mierne znížil, no chrípka a jej podobné formy zaznamenali opäť nárast. V 46. kalendárnom týždni bolo nahlásených 37 683 prípadov ARO, čo znamená chorobnosť 1 490,9 na 100-tisíc obyvateľov. Medzitýždenne ide o pokles o 2,6 percenta. Najviac pacientov pribudlo v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom.
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.


