Nedostatok mlieka si u detí vyberá svoju daň
Dlhodobý nedostatok mlieka či mliečnych výrobkov v strave detí sa môže prejaviť poruchami vo vývoji celkového telesného rastu, zníženou imunitou, nedostatočnou kalcifikáciou kostry a zubov, ale aj predčasnou osteoporózou.
Ako upozornila Alžbeta Béderová z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, odporúčané dávky potravín uvádzajú 220 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov na priemerného obyvateľa za rok, spotreba je 160 kilogramov. Pripomenula, že mlieko obsahuje plnohodnotné ľahko stráviteľné bielkoviny obsahujúce všetky aminokyseliny vrátane esenciálnych, ktoré si ľudský organizmus nedokáže syntetizovať. Tie sú dôležité pre stavbu, obnovu a funkčnosť telesných štruktúr a systémov.
[ad][/ad]Nebojte sa mliečneho tuku
Báť sa podľa odborníčky netreba ani mliečneho tuku. Je ľahko stráviteľný a z 12 hlavných mastných kyselín zastúpených v mlieku sa iba tri nasýtené mastné kyseliny „podieľajú na tvorbe zlého DLD cholesterolu“. Upozorňuje, že ostatné mastné kyseliny napriek tomu, že patria medzi nasýtené mastné kyseliny, sú pre organizmus užitočné. Podieľajú sa na znižovaní telesného tuku, chránia pred vývinom rakoviny, zneškodňujú niektoré vírusy a choroboplodné baktérie.
„Mliečny cukor – laktóza je zdrojom energie, podporuje vstrebávanie vápnika, fosforu, horčíka, štiepi sa na glukózu a galaktózu, významnú zložku pre vývoj mozgu, nervových tkanív, črevnú mikroflóru a motilitu,“ pripomína Béderová. Mlieko obsahuje podľa jej slov „14 minerálnych látok, 16 vitamínov, 60 enzýmov zasahujúcich do metabolických pochodov a iných biologických faktorov s protirakovinovými, antimikróbnymi, antisklerotickými, imunostimulačnými vlastnosťami“.
Mliečne výrobky
Podľa odborníčky na zdravú výživu netreba zabúdať ani na vysokokvalitné kyslomliečne výrobky, jogurty, acidofilné a tvarohové výrobky, nátierky, peny a syry. Tieto výrobky pozitívne upravujú proces vyprázdňovania čriev, čím sa znižujú hnilobné pochody v hrubom čreve. Pri výrobe jogurtov, ako aj iných kyslomliečnych výrobkov sa počas mliečneho kvasenia čiastočne rozkladá aj mliečna bielkovina, čím sa stáva ľahšie stráviteľnou a klesá jej schopnosť vyvolávať alergiu.
[ad2][/ad2](TASR, JH)