Neviete sa sústrediť? Pomôcť vám môže aj správny jedálniček
Hovorí sa, že ste to, čo jete. Strava sa odráža aj v náladách, myšlienkach a psychickom rozpoložení. Výber správneho jedla je dôležitý každý deň. Najmä, ak si chcete uchovávať dobrú náladu, posilňovať koncentráciu a zlepšovať pamäť.
Dokázať sa sústrediť v škole počas druhého polroku alebo letného semestra, ktorý sa prednedávnom začal, môže byť náročné. Po krátkej pauze sú študenti naladení na oddych a takzvaný voľný režim. Ťažkosti s koncentráciou poznajú aj pracujúci, najmä po zimnom dovolenkovom období. Ako sa znova naštartovať pre učenie či prácu? Výrazne v tom môže pomôcť správny jedálniček.
Aby mozog pracoval s väčším nasadením, môžete skúsiť avokádo – zelený zázrak prírody. Obsahuje vitamín E, ktorý posilňuje pamäť a chráni mozog pred Alzheimerovou chorobou. V súčasnosti sú obľúbené avokádové nátierky alebo koláče. Spestriť si tak môžete nielen raňajky, ale napríklad aj desiatu. Avokádo je ideálne skombinovať s potravinami, na ktorých si naozaj pochutnáte.
Ovos a oriešky
Ideálne bude, ak si dáte niečo s vysokým obsahom sacharidov s postupným uvoľňovaním energie do mozgu. Príkladom sú ovsené vločky. Výborne chutia s medom, mliekom či škoricou. Môžete tiež siahnuť po vlašských orechoch. Už na prvý pohľad sa kvôli svojmu vzhľadu spájajú s mozgom. Obsahujú vitamín E, horčík a zinok, čím pozitívne ovplyvňujú náš psychický stav. Sú bohatým zdrojom antioxidantov. To všetko si môžete dopriať, ak zjete hrsť orechov denne.
[ad][/ad]Čokoláda s ovocím
Tmavá čokoláda alebo kakao nie sú len pochúťky. Na organizmus môžu mať blahodarné účinky, pokiaľ ich konzumujete s mierou. Na lepšiu sústredenosť postačí naozaj kúsok. Ten spôsobí, že do mozgu začne prúdiť viac krvi a jednoducho vám to bude lepšie myslieť. Pri čokoláde platí, že čím je tmavšia, tým je zdravšia.
Navyše urobíte dobre, ak ju spojíte s lesným ovocím. Tieto chutné plody sú plné semiačok, ktoré z tela vyplavujú toxíny. Špecialitkou vašich pochúťok môžu byť čučoriedky s množstvom antioxidantov.
Čokoládu môžete tiež kombinovať s hrozienkami, datľami alebo sušenými slivkami. Tie posilňujú pamäť i pozornosť vďaka bóru, ktorý obsahujú vo veľkej miere. Podporuje nervové reakcie, čím priaznivo ovplyvňuje duševnú činnosť. Predchádza tak stresu alebo ho výrazne minimalizuje. Ak spojíte príjemné chute s užitočnými plodmi, stanú sa aj činnosti ako sú učenie či práca efektívnejšími.

Klaudia Rimarčíková, košická foodblogerka, odporúča pripraviť si k učeniu alebo práci zdravú pochúťku v pohári. Čokoládový krém z avokáda, ktorý si zamilujete. Navyše, jeho príprava je veľmi jednoduchá. Na dve porcie stačí, ak roztopíte 120 gramov horkej čokolády a necháte ju trošku schladiť. Medzitým si rozmixujte avokádo, 4 polievkové lyžice javorového alebo datľového sirupu, pol hrnčeka kokosového mlieka a vanilkový cukor. Zmes pomaly zmiešajte s čokoládou a vylejte do pohárov. Nechajte polhodinu v chladničke. Na záver dozdobte orieškami, ovocím, podrvenou horkou čokoládou alebo ovsenými vločkami.
Odporúčané články

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) eviduje od roku 2020 viac ako 14-tisíc novodiagnostikovaných poistencov s rakovinovými ochoreniami, ktorých príčinou môže byť ľudský papilomavírus (HPV). Vírus sa týka žien aj mužov a podľa aktuálnych údajov je ním infikovaných viac ako 80 % sexuálne aktívnej populácie.

Záchranná zdravotná služba ZaMED vyzýva na opatrnosť pri letných festivaloch, ktoré každoročne prilákajú tisícky ľudí. Záchranári často zasahujú pri kolapsoch z tepla, úrazoch či intoxikáciách. „Najčastejšou príčinou ich zásahov sú ľudia pod vplyvom návykových látok,“ hovorí záchranár a vedúci Tréningového centra ZaMED Patrik Brna.