Poznáte čakankovú kávu? TOTO sú dôvody, prečo je taká zázračná
Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na celom svete. Klasická káva má rôzne výhody, ale môže i uškodiť. Čo tak vyskúšať čakankovú kávu bez kofeínu?
Čakanka obyčajná je modrá rastlina, ktorá rastie voľne v prírode ako burina. Už v minulosti sa z nej zvykli robiť rôzne liečivé výluhy, pričom najzdravší z celej rastliny je koreň. Naši predkovia ho používali na liečbu reumatizmu, zväčšenej žltačky alebo pečene.
Čakanková káva
Možno budete kávu poznať pod označením káva z cigórie alebo cigorku. Je to nápoj pripravovaný z koreňov čakanky, ktoré sa sušia, pražia, melú a následne sa z nich robí káva. Ľudia ju označujú za čarovný nápoj, najmä pre spomínaný výživný koreň čakanky, z ktorej sa nápoj pripravuje. Má príchuť podobnú káve, ale môže byť pre vás mierne drevitá a oriešková. Je bohatá na vitamíny ako B6, mangán, draslík, fosfor, vitamín C. Koreň je bohatým zdrojom inulínu – prebiotickej vlákniny.
Výhody čakankovej kávy
- Zlepšuje funkcie tráviaceho systému – je to vďaka spomínanému inulínu, ktorý môže zvýšiť koncentráciu zdravých bakteriálnych kmeňov v hrubom čreve,
- zmierňuje zápchy,
- znižuje hladiny cukru v krvi,
- zmierňuje zápalové hodnoty.
Ako si ju pripraviť doma?
Korene čakanky umyjete a olúpete. Korene nakrájajte na malé kúsky. Nasekané korene orestujte na pekáči na 180 stupňov. Opečené kúsky pomeľte na jemný prášok. Prášok dôsledne uskladnite v suchom prostredí a v uzatvorenej nádobe. Ak si chcete pripraviť nápoj, naberte 2 čajové lyžičky prášku. Kávu zalejte vriacou vodou. Môžete pridať cukor alebo mlieko.
(AP)
Odporúčané články
Slovensko prežíva ďalší chrípkový týždeň, v ktorom sa síce celkový počet akútnych respiračných ochorení mierne znížil, no chrípka a jej podobné formy zaznamenali opäť nárast. V 46. kalendárnom týždni bolo nahlásených 37 683 prípadov ARO, čo znamená chorobnosť 1 490,9 na 100-tisíc obyvateľov. Medzitýždenne ide o pokles o 2,6 percenta. Najviac pacientov pribudlo v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.


