V boji proti vírusom pomôže nielen hygiena a respirátory, ale aj posilnenie imunity
Imunita, teda odolnosť, obranyschopnosť organizmu znamená, že naše telo je pripravené vysporiadať sa s nepriaznivými vonkajšími okolnosťami v podobe vírusov a ďalších patogénov, ktoré na nás v podstate nepretržite útočia. Ak náš imunitný systém funguje správne, všetko dobre dopadne. Moderný život však prináša výzvy v podobe chronického stresu, vysokej toxicity prostredia a ďalších vplyvov ako napríklad globálny svet, kedy dochádza k vysokej a rýchlej mobilite ľudí, a tak sa ľahko doručia vysoko nákazlivé zárodky priamo k našim dverám.
Základom všetkého je zdravý a vyvážený jedálniček obsahujúci veľké množstvo antioxidantov a polyfenolov v podobe farebného ovocia a zeleniny. Kde vlastne začať?
Nie je to tak zložité, začnite jednoducho raňajkami. Ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, sú oveľa ľahšie obeťami zimných chorôb vrátane bežného prechladnutia, ako ukazuje výskum Cardiffskej Univerzity vo Walese.
„Ak nezačnete deň raňajkami, vaša hladina cukru môže významne poklesnúť, a naopak sa počas dňa ľahšie navýši hladina stresového hormónu kortizolu, chute na sladké, pocity úzkosti, a toto prepína nastavenie organizmu na program úteku alebo boja, ktorý imunitu oslabuje,“ vysvetľuje Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa Naturhouse pre SR.
[ad][/ad]„Céčko“ a ďalšie zázračné vitamíny a prvky
Je veľa výživných látok, ktoré imunitu podporia. Základom fungujúcej imunity je pochopiteľne dostatočné množstvo vitamínu C. Aj keď sa môže zdať, že je naša denná konzumácia potravín, ktoré ho obsahujú dostatočná, musíme počítať s faktom, že ovocie aj zelenina v obchodoch sú často predčasne zberané a dlho skladované či prepravované na veľké vzdialenosti, a to sú faktory, ktoré obsah živín radikálne znížia. Na mieste je prvá pomoc v podobe suplementácie potravinovými doplnkami. A to nielen vitamínu C. Kľúčovým minerálom v imunitnom boji je zinok. V prípade jeho nedostatku je značne redukovaná aktivita T- buniek imunitného systému, ktoré sú de facto jeho vojakmi. Krevety, mušle, ustrice, hovädzie, cícer, ľanové a tekvicové semienko, fazuľa, špenát, varená listová zelenina, tahini pasta, miso, kakao, kešu orechy sú bohatým zdrojom zinku.
Dôležitý je však aj selén, horčík a vitamín D. Áno, správne, chce to čerstvý vzduch, veľa slnka a tiež kúsok horkej čokolády alebo šálku chutného kakaa. To všetko vám totiž pomôže nielen k dodaniu potrebných živín, ale tiež sa zlepší vaša nálada a uvoľnenosť, ktoré posilňujú imunitu.
Bylinky alebo pomocníci proti všetkým neduhom
Byliny sú silné imunostimulátory, ktoré proces začatý správnou výživou neuveriteľne podporia. Vraví sa , že: ,,Pred harmančekom zlož klobúk, a pred bazou kľakni!” Baza čierna možno úplne nezabráni prieniku vírusov, ale podľa viacerých štúdií výrazne skráti dobu pre-liečenia a tiež zásadne redukuje vážnosť symptómov.
Cudzorodé liečivá
Nebola by to úplná konverzácia o imunite, keby sme zabudli na echinaceu. Nielen, že spolu s propolisom a vitamínom C skvele pomáha deťom, ale pri pravidelnom používaní v nej nájde podporu aj každý dospelý. Podľa bylinnej lekárene Naturhouse je dôležitý aj ženšen, alebo teda kráľ ázijských liečiv. Po stáročia bola jeho konzumácia výsadou čínskych cisárov, moderná doba má aj svoje výhody.
[ad2][/ad2]Črevná mikroflóra je základ
Určite ste tiež počuli o moci probiotických baktériách. Konzumácia fermentovaných potravín ako je nepasterizovaná kyslá kapusta a tiež kvalitných jogurtov či kefírov, sa ukazuje nesmierne dôležitou súčasťou podpory imunitných reakcií.
„V tejto súvislosti tiež potrebné si pripomenúť dôležitosť správnej funkcie tráviaceho traktu, ktorý je hlavným sídlom mikroflóry organizmu a z ktorého tiež pochádza veľká časť imunitnej obrany. Bez dostatočnej konzumácie vlákniny a vlákninových produktov ani naša mikroflóra nebude prospievať, a preto je v starostlivosti o seba samého podstatné dbať na obsah vlákniny v potravinách, a tiež ju zdravo dopĺňať,“ dodáva Petra Húsková.