Vápnik pozitívne ovplyvňuje veľa procesov v tele
Vápnik podporuje kostné zdravie, jeho pozitívne zdravotné účinky sú však širokospektrálne.
„Tento minerál sa okrem významnej stavebnej funkcie zúčastňuje na kontrakcii svalových vlákien vrátane tých v srdci, optimalizácie procesu trávenia či prenosu nervových vzruchov. Ako dôležitá súčasť procesu zrážania krvi je potrebný pri akomkoľvek zranení,“ hovorí všeobecná lekárka a odborníčka na výživu Alexandra Frolkovičová.
Vápnik ovplyvňuje rast kostí, preto treba u detí a mládeže dbať na jeho dostatočný príjem. Na vápnik by však nemali zabudnúť ani tehotné ženy, pretože približne 80 percent všetkého vápnika v kostiach novorodencov sa do nich zabuduje počas tretieho trimestra matkinho tehotenstva. Na dostatočný príjem vápnika by mali dať pozor aj seniori, lebo vo vyššom veku začína postupne rednúť kostná hmota a zvyšuje sa riziko osteoporotických zlomenín.
[ad][/ad]Nielen mlieko a mliečne výrobky
Najbohatším zdrojom vápnika je podľa lekárky mlieko a mliečne výrobky, teda živočíšne produkty, avšak nachádza sa aj v rastlinných potravinách, najmä v strukovinách, sóji a výrobkoch z nej, napríklad v tofu. Tiež v brokolici, špenáte, kapuste, bylinkách, napríklad petržlenovej vňati, pažítke či bazalke, ale aj orechoch a semenách.
Ľudí podľa štatistík najčastejšie trápia močové kamene tvorené vápnikom. Príjem vápnika však nezvyšuje riziko ich vzniku. „Ak vápnik prijímame v jeho prirodzenej forme, teda ak je súčasťou našej stravy, v ideálnom prípade tej rastlinnej, riziko tvorby močových kameňov znižujeme,“ tvrdí Frolkovičová.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.


