Vitamín D: Prečo je dôležitý pre naše telo a ako ho doplniť?
Vitamín D je dôležitý pre správne fungovanie organizmu a pevnú imunitu. Telo človeka ho získava najmä zo slnečných lúčov. To je často dôvod, prečo ho v zime môžete mať nedostatok. Okrem slnka však existujú aj ďalšie možnosti, ako vitamín doplniť.
Komu najčastejšie vitamín D chýba?
Existuje niekoľko skupín ľudí, ktorým vitamín D najčastejšie chýba. Patria sem:
- tehotné a dojčiace ženy,
- starší ľudia,
- vegáni a vegetariáni,
- ľudia pracujúci dlhé hodiny v interiéri.
Ak do jednej z týchto skupín patríte, môže sa stať, že vám vitamín D pravidelne chýba.
Aké sú príznaky nedostatku vitamínu D?
Nedostatok vitamínu D sa prejavuje najčastejšie týmito príznakmi:
- únava,
- nespavosť,
- precitlivenosť,
- vypadávanie vlasov,
- bolesť kĺbov a kostí,
- oslabený imunitný systém.
Vitamín D a slnečné žiarenie
Vitamín D sa nazýva aj slnečným vitamínom. Dôvodom je, že až 90 percent získavate zo slnečných lúčov. Ostatných 10 percent môžete do tela dostať prostredníctvom správnej stravy.
Problém však nastáva vtedy, keď trávite viac času vnútri. Ako doplniť déčko v takomto prípade? Možnosti sú dve. Buď ho doplníte pomocou stravy, alebo výživových doplnkov.
Zaujímavosť
Nedostatkom vitamínu D trpia aj obézni ľudia. Je to preto, lebo déčko je rozpustné v tukoch. Namiesto toho, aby v tele správne pracovalo, presúva sa do tukového tkaniva, kde nie je užitočné.
Správne potraviny
Predtým, ako sa rozhodnete pre výživové doplnky, by ste mali vyskúšať zmeniť stravu. Do svojho jedálnička stačí zaradiť potraviny s vysokým obsahom vitamínu D. Medzi tie sa radia:
- mliečne výrobky,
- ryby,
- mäso,
- potraviny rastlinného pôvodu,
- vajcia.
K mliečnym výrobkom s vysokým obsahom vitamínu D patria najmä mlieko a smotana. Vhodné je však aj maslo a produkty ako jogurty.
Ryby a mäso sú po mliečnych výrobkoch hneď druhým najväčším zdrojom. K rybám sa radí najmä rybí olej a určité typy morských rýb. Široký výber rôznych typov rýb nájdete v Lidli. Od pondelka nájdete v Lidli napríklad v akciovej cene sumčeka afrického.
Pri mäse ide skôr o vnútornosti ako napríklad pečeň.
Najväčší podiel tohto vitamínu majú z potravín rastlinného pôvodu najmä avokádo a mango. Menší podiel má kokos či hríby.
Koľko vitamínu D potrebujeme?
Dospelý a zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov by mal denne prijať približne 1 000 IU. IU je medzinárodná skratka pre označenie množstva vitamínu.
Pre lepšiu predstavu, 3 stredne veľké vajíčka alebo 100 gramov avokáda obsahuje približne 200 IU.
Záver
Vitamín D je dôležité dopĺňať po celý rok. Jeho nedostatok by sa mohol odraziť nielen na vašej imunite, ale na celkovom fungovaní organizmu. Vyberajte si jedlá obsahujúce vysoký podiel vitamínu D a každý deň strávte na slnku aspoň pol hodinu.
Odporúčané články
Slovensko prežíva ďalší chrípkový týždeň, v ktorom sa síce celkový počet akútnych respiračných ochorení mierne znížil, no chrípka a jej podobné formy zaznamenali opäť nárast. V 46. kalendárnom týždni bolo nahlásených 37 683 prípadov ARO, čo znamená chorobnosť 1 490,9 na 100-tisíc obyvateľov. Medzitýždenne ide o pokles o 2,6 percenta. Najviac pacientov pribudlo v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.


