Začala sa sezóna špargle
Sezóna špargle je pomerne krátka. Začína niekedy v polovici apríla a tradične končí 24. júna, keď má sviatok Ján. Čo sa pozbiera po tomto dátume, je už na úkor ďalšej sezóny, a aj keby bola v zemi ešte viac ako polovica úrody, má tam zostať a trpezlivo čakať na budúci rok.
Špargľu, predovšetkým bielu, je najlepšie kupovať teraz, pretože je to jej sezóna. V niektorých supermarketoch ju síce kúpite počas celého roka, býva však z dovozu a okrem toho, že nie je taká pekná, zaostáva hlavne jej chuť.
Z poľa do hrnca
Špargľa je jemná zelenina z rodu Asparagus a okrem bielych odrôd existujú ešte zelené a dokonca fialové druhy, ktoré sa ale zvyčajne k zeleným voľne pridávajú a v kuchyni nie je žiadny rozdiel v ich spracovaní. Pre každú bez výnimky platí, že najlepšia je čerstvá, ideálne ešte v deň zberu. Čerstvú špargľu spoznáte podľa pevných, zovretých hlavičiek a lesklého povrchu. Spoľahlivým testom čerstvosti je tiež príjemná vôňa a vaše ruky: ak o seba poklopkáte hrubšie časti stonky, tak „zazvonia“ a ak ich o seba obtriete, hlasno vŕzgajú.
Rozdiely
Nikdy nekupujte túto zeleninu, ak je gumová, zvráskavená a konce má výrazne suché či žltkasté. Spozornite aj tam, kde vám špargľu budú ponúkať ponorenú vo vode – aj to je znakom toho, že nie je najčerstvejšia a potrebuje vzpruhu.
Biela špargľa rastie prihrnutá zeminou a prikrýva sa ešte čiernou fóliou, aby ani v prípade, že vykukne, nezozelenala, v zelenej nerušene prebieha fotosyntéza. Biela má o niečo jemnejšiu chuť, zelená zas býva bohatšia na vitamín C a je s ňou menej práce.
Zelená
Ak je zelená špargľa mladá a čerstvá, nemusí sa šúpať. Stačí ju umyť a odlomiť drevnaté konce. Nikdy ich nekrájajte. Pri odlomení totiž praskne presne tam, kde drevnaté časti končia a začína jedlá chutná časť. Zelenú špargľu varíme v slanej vode tri až štyri minúty, kým nebude mäkká (na skus).
Najlepšie je ju spolu zviazať a variť vo vyššom hrnci postojačky tak, aby voda siahala tesne pod hlavičky. Tie sa uvaria v pare, ktorá začne z vody stúpať. Potom ju šokovo schlaďte. Najlepšie sa to robí v miske s ľadovou vodou, do ktorej môžete pokojne pridať ešte aj kocky ľadu. Vďaka tomu sa prestane variť a zachová si sýtu zelenú farbu.
Biela
Tento druh špargle treba dôkladne ošúpať. Robte to vždy od hlavičky smerom dole, začnite asi 3 centimetre od vrchu. Šupka bielej špargle je tvrdá a vláknitá a v jedle by to bolo veľmi cítiť. Dávajte však pozor, pretože je krehká a veľmi ľahko sa láme. Šéfkuchári pri šúpaní odporúčajú pomôcť si nízkym hrncom obráteným hore dnom. Jednou rukou opierajte špargľu o dno hrnca a druhou ju škrabkou šúpte a pomaly ňou otáčajte.
Spodné konce odrežte – stačí dva až tri centimetre od konca. Záleží to od veľkosti stonky a jej kondície. Varte ju v slanej vode. Odporúča sa pridať pár kvapiek citróna, kúsok masla a trošku cukru. Ten prekryje prípadnú horkosť, ktorá pri bielej špargli hrozí. Namiesto cukru môžete pridať kúsok pečiva. Na rozdiel od zelenej špargle sa varí o pár minút dlhšie a celá ponorená vo vode.
Farba určuje prílohu
Biela, jemnejšia špargľa sa podáva s trochou masla, novými zemiakmi či holandskou omáčkou. Z mäsa je vhodné skôr to svetlejšie – teľacie či ryby. Zelená zas znesie aj výraznejšie kombinácie. Jej prirodzená sladkosť vynikne napríklad pri cesnaku, zázvore alebo čili. Prekvapivo dobre ju dopĺňajú jahody, napríklad v špargľovo-jahodovej štrúdli.
Foto: shutterstock
Odporúčané články


Ľudia, ktorí denne prejdú 7-tisíc krokov, majú výrazne nižšie riziko širokého spektra závažných zdravotných problémov. Vyplýva to z najväčšej doterajšej analýzy dôkazov, ktorú vo štvrtok zverejnil odborný časopis Lancet Public Health.

V ľudskom tele sa prirodzene nachádza viacero druhov baktérií, ktoré môžu v určitých podmienkach vyvolať závažné infekcie. Medzi bežné ochorenia patrí aj angína, ktorá síce častejšie postihuje deti, no nevyhýba sa ani dospelým. Odborníci upozorňujú, že nie každé ochorenie tohto typu má bakteriálny pôvod, čo by mala zohľadňovať aj samotná liečba.