Začína sa chrípková sezóna, dôležitá je prevencia
Na začiatku chrípkovej sezóny je dôležité posilniť obranyschopnosť svojho organizmu dopĺňaním vitamínov, pravidelným pohybom i dôkladným umývaním rúk. Treba dodržiavať zásady prevencie na verejných priestranstvách, na pracoviskách, vo výchovno-vzdelávacích zariadeniach aj doma.
Predovšetkým pre rizikové skupiny ľudí je najúčinnejším spôsobom prevencie očkovanie proti chrípke, pripomína Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).
Do týchto skupín patria predovšetkým seniori, osoby so závažnými chronickými ochoreniami, ľudia s oslabenou imunitou, tehotné ženy a zdravotníci.
[article slug=”pat-rad-ako-si-pomoct-pri-zacinajucej-chripke”][/article]Častné umývanie rúk
Pôvodcovia chrípky a prechladnutia sa do organizmu dostávajú cez horné dýchacie cesty a spojovky. V čase chrípkovej sezóny by teda ľudia mali dbať na ochranu zdravia osôb v bezprostrednej blízkosti, kýchať a kašľať do jednorazových vreckoviek, ktoré po použití zahodia do koša.
Počas chrípkovej sezóny si treba čo najčastejšie umývať ruky teplou vodou a mydlom a pripomínať to aj deťom. Treba namydliť celé dlane, chrbty rúk, priestory medzi prstami aj za nechtami. V prípade núdze pomôžu aj dezinfekčné gély na alkoholovej báze.
„Dôkladným umývaním rúk zabraňujeme riziku prenosu rôznych chorôb, vrátane chrípky a podobných ochorení. Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení a žltačky typu A,“ hovorí hlavný hygienik SR Ján Mikas.
[ad][/ad]Vírus prežíva na veciach až 12 hodín
„Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri či vreckovkách osem až 12 hodín. Na hladkých povrchoch dokonca 24 až 48 hodín,“ povedal Mikas.
K prenosu ochorenia môže dôjsť aj kontaminovanými predmetmi ako sú napríklad držiaky v hromadnej doprave, nákupné košíky a kľučky. V miestnostiach treba podľa hlavného hygienika dbať na pravidelné nárazové vetranie a v čase narastajúceho počtu chorých je vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vyššou koncentráciou ľudí.
Ďalej zdôraznil, že vírus chrípky prežije v prachu a v izbovej teplote i niekoľko dní. V domácnosti sa preto počas chrípkovej sezóny odporúča upratovanie „navlhko“, teda s použitím chemických dezinfekčných prostriedkov.
Výskyt chrípky až do apríla
Chrípková sezóna trvá na severnej pologuli od októbra do konca apríla. V tomto období odborníci predpokladajú väčší výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení. Počas chrípkovej sezóny môže dôjsť k chrípkovej epidémii. Podľa geografického šírenia sa rozlišuje lokálna, okresná, krajská a celoštátna epidémia.
Vo všeobecnosti ide o epidémiu vtedy, ak chorobnosť vzrastie dvojnásobne na území okresu, kraja či celej republiky počas dvoch po sebe idúcich týždňov, alebo tieto epidémie postihnú viac ako polovicu územia, pričom musí byť laboratórne potvrdená cirkulácia chrípkových vírusov.
Čítajte aj:
[ad2][/ad2]Odporúčané články
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Slovensko prežíva ďalší chrípkový týždeň, v ktorom sa síce celkový počet akútnych respiračných ochorení mierne znížil, no chrípka a jej podobné formy zaznamenali opäť nárast. V 46. kalendárnom týždni bolo nahlásených 37 683 prípadov ARO, čo znamená chorobnosť 1 490,9 na 100-tisíc obyvateľov. Medzitýždenne ide o pokles o 2,6 percenta. Najviac pacientov pribudlo v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.


