Zdravá strava by mala byť vyvážená a s dostatkom tekutín
Dospelý človek by za deň nemal prijať viac ako päť gramov soli, čo predstavuje približne jednu čajovú lyžičku.
Denne treba vypiť aspoň dva litre tekutín, v horúčavách aj viac, avšak vyvarovať sa konzumácii nápojov s pridaným cukrom, ktoré majú vyššiu energetickú hodnotu a obsahujú „prázdne kalórie“.
Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v spolupráci s kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie v SR.
[ad][/ad]Vláknina, zelenina i ovocie
Tiež je vhodné jesť aspoň päťkrát denne v menších porciách a nahradiť stužené tuky, napríklad margaríny panenskými rastlinnými olejmi. Polovicu dennej stravy by mali tvoriť zdroje vlákniny, medzi ne patrí napríklad celozrnné pečivo, celozrnné obilniny a cestoviny, ale aj strukoviny, sója, paprika, mrkva, kapusta, jablká a zemiaky.
Ovocie a zelenina by mali predstavovať približne tretinu dennej stavy, podľa ÚVZ SR sú nielen významným zdrojom vlákniny, ale tiež vitamínov, kyseliny listovej a minerálov ako draslík a horčík.
Tuky sú dôležité
Dôležitý je tiež príjem bielkovín, človek by ich mal prijímať z rôznorodých zdrojov – rýb, chudého mäsa a hydiny, vajec, fazule a hrášku, sójových výrobkov a tiež nesolených orechov a semien.
Tuky sú dôležitým zdrojom energie, avšak mali by tvoriť menej ako desatinu dennej stravy. Zdravé sú najmä prirodzené tuky v orieškoch, avokáde, rybách a čerstvých panenských olejoch.
Čítajte aj:
- Odborníci varujú: Zlý životný štýl môže spôsobiť cukrovku aj u detí
- Nezmyselné prejedanie. Zlozvyk, ktorého by ste sa mali zbaviť
- Chcete žiť zdravšie? Raňajkujte ako králi, večerajte ako žobráci
- Cesta za zdravším stravovaním sa začína už vo vašom nákupnom košíku
(TASR)
[ad2][/ad2]