Zdravá voda pre zdravý život
Unikátne technológie a zariadenia v gastro segmente sú dnes na špičkovej úrovni. Výrobcovia poskytujú obrovskú škálu rôznych výrobkov, ktoré vedia uspokojiť aj toho najnáročnejšieho klienta. Vybavenie prevádzky či už ide o kaviareň, bar, kuchyňu, sa pohybuje od pár tisíc, až po niekoľko desiatok či stoviek tisíc eur. V každom prípade je to nemalá investícia a návratnosť vložených peňažných prostriedkov do týchto zariadení trvá nejaký ten čas z pohľadu majiteľa, ktorý sa touto cestou vybral podnikať.
Servis a garančné opravy zariadení, ktoré si klient zadovážil, sú zväčša zabezpečené výrobcom len na určitú dobu. Tu si ale treba uvedomiť, na čo sa záruka vzťahuje a ako predísť drahým opravám, pri ktorých záruka neplatí. Na čo je obzvlášť potrebné si dávať pozor, je voda.
Jednak z pohľadu garancie zariadení, ktorá sa nevzťahuje na vodný kameň, a taktiež z pohľadu výroby jedál a nápojov, kde voda tvorí jednu z najdôležitejších ingrediencií.
Napríklad, len pri výrobe pressa tvorí voda až 98 %. Takže, ak barista má tú najkvalitnejšiu kávu, ale voda je zlá, stráca sa kvalita kávy a samotný zážitok. Za dobrou prípravou kávy sa skrýva celý postup od mletia až po šálku. Skúsenosti z praxe vravia svoje. Bežne v prevádzkach, kde odoberajú rovnakú značku kávy, majú rovnako nastavený presso stroj a výsledok je úplne rozdielny. Badať to pri príprave pressa na creme a na chuti. Je to len jeden z príkladov, aký má voda veľký vplyv na prípravu jedál a nápojov. Väčšinou si chuť a vôňu vody ani neuvedomíme. Len ju rýchlo nalejeme do pohára a vypijeme, niekedy ochutíme citrónom alebo šťavou a kohútikovú vymeníme za bublinkovú z fľaše. Ale nad chuťou vody ako napríklad chuťou koňaku alebo portského, sa oplatí zamyslieť. Napríklad, o tom je aquasommeliérstvo, odbor, ktorý sa začína presadzovať aj v susednom Česku. Už v niekoľkých reštauráciách sa tak môžete stretnúť s odborníkom, ktorý vám poradí, akou minerálkou doladiť víno a jedlo.
Zmäkčovač vody
Klasické zmäkčovače vody sú účinné, avšak len za určitých podmienok. Pre tieto prístroje na báze katexovej živice, je dôležitá pravidelná regenerácia, aby fungovali správne,. Predpísané intervaly regenerácie napomáhajú udržať životnosť zmäkčovača a hlavne jeho účinok. Táto revitalizácia sa nepraktizuje v pravidelných intervaloch vo väčšine prevádzok. Prečo? Pretože revitalizácia si vyžaduje svoj čas (len samotná revitalizácia zaberie minimálne 45 minút), a sú s tým spojené rôzne úkony ako vypnutie kávovaru, odstránenie tlaku, príprava nádoby na odtok vody, nasypanie soli, opäť natlakovať nádobu…
Ďalej je tu riziko že vám ostane slaná voda v zmäkčovači a po napojení sa táto voda dostane do pressovaru a „chutná káva“ je na svete. Okrem toho si treba uvedomiť, že zmäkčovač len zmäkčí vodu, no neodstráni z vody iné látky ako je zápach, pachuť, chlór,… Vedeli ste že chlór, napríklad pri príprave spomínaného pressa, ovplyvňuje horkosť? Vďaka nemu je káva viac horká, čím potláča ozajstné chute kávy.
Voda z kohútika
Na to, aby sme si ju mohli dopriať v pohodlí domova alebo v prevádzke, však musí prejsť dlhú cestu od vodárenského zdroja cez úpravňu vody, čerpacie stanice, vodojemy a vodovodnú sieť až do našej domácnosti.
Podľa legislatívy sú vodárenské spoločnosti zodpovedné za zdravotne vyhovujúcu pitnú vodu. Objektívne nie je možné zabezpečiť 100 % nezávadnosť z viacerých dôvodov, napriek tomu, že na Slovensku máme veľmi kvalitné zdroje vody. Ďalej voda môže byť kontaminovaná cestou k nám, keď sa v priemere 20 % vody stráca v zastaraných potrubiach. Tou istou cestou sa do nej môžu dostať nežiaduce látky. Tieto látky pri styku s pitnou vodou, v ktorej je aj chlór z vodární pre dezinfekciu pitnej vody, vytvárajú ďalšie nežiaduce zlúčeniny, ktoré sú z dlhodobého hľadiska nebezpečné pre človeka.
Ako na to?
Možnosť, ako zmäkčiť vodu a zároveň odstrániť z vody nežiaduce látky, ako sú sedimenty, zápach, pachuť, chlór a iné, ponúka nadnárodná spoločnosť 3M. Okrem nastavenia správneho typu filtra pre konkrétne zariadenie, je filtračné zariadenie bezúdržbové. Šetrí čas, pretože nie je potrebné ho revitalizovať, a zároveň vám postačuje jeden filter. Typy filtrov od 3M sú rôzne, preto je potrebná konzultácia pre správny výber filtra, či už ide o umývačku, výrobník ľadu, pressovar či domácnosť. Týmto spôsobom vieme zabezpečiť maximálnu úpravu vody, ktorá má pozitívny vplyv na drahé zariadenia a naše zdravie. Zároveň dosiahneme požadovanú kvalitu vody pre prípravu jedál alebo nápojov.
Informácie nájdete aj na Facebooku