15.06.17

Záhada tlačenky vyriešená. Za všetko môže fosfor

foto: archív kd

Skoro mysteriózny príbeh svietiacej tlačenky, ktorú si naša čitateľka kúpila v mäsiarni, sme sa v redakcii KOŠICE:DNES snažili nejako rozumne vysvetliť. S najväčšou pravdepodobnosťou príčinou jej svietenia je reakcia fosforu zastúpeného v zložení mäsa. 

Keďže našu redakciu príbeh v tme svietiacej tlačenky veľmi zaujal, rozhodli sme sa osobne navštíviť predajňu na Tomášikovej ulici. 

Svieti aj bravčová

Od predavačiek sme chceli zistiť, v čom je záhada mäsového výrobku. Povedali nám, že o kuriozite vedia, keďže za nimi už bola spotrebiteľka. „Ešte sme sa nestretli s tým, aby hydinová tlačenka svietila, skôr je to pri bravčovom mäse,“ povedali predavačky, ktoré nám poskytli kontakt na manažérku mäsiarne. 
Anna Chovanová, manažérka prevádzky, nás informovala, že ich mäso a mäsové výrobky, ktoré predávajú, sú pod stálym a prísnym dohľadom Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy. Vzhľadom na to, že nemajú žiadne informácie o tlačenke, nevedia sa bližšie vyjadriť. 

Svietiaca tlačenka

Viac k téme

14.06.17
Svietiaca tlačenka

Ochutnali sme

Ochutnať takúto tlačenku sme si nemohli nechať ujsť, a tak sme si ju zakúpili a na mieste rovno aj ochutnali. Rozdiel medzi obyčajnou a svietiacou sme podľa chuti nezistili.

S kuriozitou svietiaceho mäsového výrobku sme sa obrátili aj na Petra Tureka, vedúceho Ústavu hygieny a technológie mäsa. Vysvetlil nám, že s podobným prípadom sa už stretol pred pár rokmi. „Išlo o bravčové mäso, ktoré tiež za tmy svietilo. Je to rarita, ktorú zatiaľ ani literatúra nejako nepopisuje.“

Uviedol, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o doposiaľ nevysvetlenú reakciu fosforu, ktorý je zastúpený v zložení mäsa. „Tých dôvodov môže byť viac. Môže to byť spôsobené aj oxidáciou tukov, v ktorých je veľa kyslíka a vznikne tam určitá fotosyntéza, ktorá potom v biochemickom procese za tmy svetielkuje,“ povedal Turek.

Pokojne konzumujte

Podľa neho je normálne, že človeka zarazí takýto jav, ale tlačenka neobsahuje nič, čo by mohlo byť zdraviu škodlivé. V žiadnom prípade nejde o nejakú pridanú látku, ktorá by sa do výrobku dávala. „Je možné, že výrobcovia niekedy pri hydinovej tlačenke použijú separované mäso, ktoré obsahuje vyšší podiel kostných častí, teda aj fosforu. Ale nebezpečné to pre konzumenta v žiadnom prípadne nebude,“ dodal. 

foto: archív kd

Čítajte viac: kuriozita potraviny

Hrabčáková
Zdieľať článok:

Je absolventkou masmediálnych štúdií na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach. S prácou redaktorky začínala v regionálnom denníku, kde sa predovšetkým venovala písaniu glos. V KOŠICE:DNES pôsobila na pozícii redaktorky, kde sa venovala prevažne občianskym témam a publicistike. Vyskúšala si aj prácu redaktorky spravodajstva v televízii KOŠICE:DNES a momentálne pôsobí na oddelení online v našom mediálnom dome.

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislativy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačítko "odhlásiť sa z newslettra" v každom e-maile.

Diskusia

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím