1. apríl alebo aj Deň bláznov. Viete prečo sa tak volá?
Tento deň patrí medzi najzábavnejšie dni v roku. Ľudia si zo seba uťahujú a dobre sa na tom zabávajú. Okrem iného patrí 1. apríl aj vtáctvu, pretože sťahovavé vtáky prilietajú zo zimovísk na Slovensko. My si však povieme niečo o tradícii Dňa bláznov.
V tento deň sa v stredoveku usporadúvali rôzne oslavy, pretože sa v mnohých krajinách oslavoval začiatok nového roka. Trvali 8 dní, od 25. marca a vrcholili práve 1. apríla. Ako vznikol gregoriánsky kalendár, tak sa Nový rok posunul na 1. januára. Keďže ľudia nemali internetové spojenia, tak sa to dozvedali od ľudí z dedín. Niekedy to trvalo aj niekoľko rokov. Ale boli aj takí, ktorí sa rozhodli, že budú oslavovať Nový rok 1. apríla a práve týchto ľudí oslovovali blázni a robili si z nich srandu.
1. apríl vo svete
V starej Indii počas sviatku Huli, ktorý oslavovali od 30. marca do 1. apríla, ľudia vyrazili do ulíc na veľkolepé karnevaly. Súčasťou osláv boli hry, na ktorých museli ľudia plniť nezmyselné úlohy. Ten, kto to nesplnil alebo nevedel vtipne zareagovať, mal prezývku blázon osláv.
Francúzi sa zvyknú v tento deň obdarúvať. Nazývajú ho aprílová ryba, pretože v tomto čase sa slnko nachádza v znamení Ryba. Taliani oslavujú tak, že sa zbavujú starých vecí, vystrájajú žartíky alebo sa obliekajú do pestrofarebných kostýmov.
(AP)
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.


