1. apríl alebo aj Deň bláznov. Viete prečo sa tak volá?
Tento deň patrí medzi najzábavnejšie dni v roku. Ľudia si zo seba uťahujú a dobre sa na tom zabávajú. Okrem iného patrí 1. apríl aj vtáctvu, pretože sťahovavé vtáky prilietajú zo zimovísk na Slovensko. My si však povieme niečo o tradícii Dňa bláznov.
V tento deň sa v stredoveku usporadúvali rôzne oslavy, pretože sa v mnohých krajinách oslavoval začiatok nového roka. Trvali 8 dní, od 25. marca a vrcholili práve 1. apríla. Ako vznikol gregoriánsky kalendár, tak sa Nový rok posunul na 1. januára. Keďže ľudia nemali internetové spojenia, tak sa to dozvedali od ľudí z dedín. Niekedy to trvalo aj niekoľko rokov. Ale boli aj takí, ktorí sa rozhodli, že budú oslavovať Nový rok 1. apríla a práve týchto ľudí oslovovali blázni a robili si z nich srandu.
1. apríl vo svete
V starej Indii počas sviatku Huli, ktorý oslavovali od 30. marca do 1. apríla, ľudia vyrazili do ulíc na veľkolepé karnevaly. Súčasťou osláv boli hry, na ktorých museli ľudia plniť nezmyselné úlohy. Ten, kto to nesplnil alebo nevedel vtipne zareagovať, mal prezývku blázon osláv.
Francúzi sa zvyknú v tento deň obdarúvať. Nazývajú ho aprílová ryba, pretože v tomto čase sa slnko nachádza v znamení Ryba. Taliani oslavujú tak, že sa zbavujú starých vecí, vystrájajú žartíky alebo sa obliekajú do pestrofarebných kostýmov.
(AP)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.