4 babské triky na krásnu pokožku
Každá žena túži po mladej a zdravo vyzerajúcej pokožke. Obchody sú dnes plné rôznych viac či menej účinných kozmetických prípravkov. Čo keby ste tentoraz stavili na osvedčené, rokmi overené prostriedky starých mám, ktoré svedčia pokožke? Ponúkame vám návod, ako si niektoré z nich ľahko pripraviť.
Zelenina, citrusové plody, vajíčka a dokonca aj droždie sú potraviny, z ktorých vieme vyčarovať chutné jedlá. Aké zázraky však robia s našou pokožkou? Niektoré z nich sú účinné samostatne, iné dokážu spolu s inými potravinami z babičkinej špajze vytvoriť skvelé pleťové masky.
1. Medový kúpeľ
V medovom kúpeli sa vraj kúpala už samotná Kleopatra, ktorá ním znásobovala svoju krásu. Je nielen výborným dochucovadlom nápojov, ale aj prostriedkom na zvláčnenie, hydratáciu či výživu pleti. Takisto má čistiace a antibakteriálne účinky, a pokožku dokáže upokojiť. Do kúpeľa si vlejte spolu s medom aj mlieko a relaxujte tak 30 minút.
Tip na pleťovú masku: K lyžici medu pridajte vaječný žĺtok a 150 ml jogurtu, zmiešajte, masku naneste na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút. Po jej pôsobení budete mať pleť hladkú a pevnú.
2. Kuchynská soľ takmer na všetko
Nie nadarmo sa hovorí, že soľ je nad zlato. Nielenže ju denne využívame v kuchyni, ale veľmi ľahko si z nej môžeme pripraviť aj kúpeľ, ktorý vás, okrem iného, zbaví negatívnych emócií, podobne ako slzy, ktorými si občas uľavíme. Do vane plnej horúcej vody pridajte kilo kuchynskej morskej soli a nechajte ju rozpustiť. V prípade suchej pokožky môžete pridať pár lyžíc olivového oleja. Po soľnom kúpeli sa odporúča zabaliť telo do plachty a ísť spať, pretože v noci sa pôsobením soli najlepšie zbavíte škodlivých látok.
Tip na pleťovú masku: Stačí, ak si do misky nasypete soľ a postupne budete pridávať vodu tak, aby sa vám vytvorila hmota, ktorú nanesiete na tvár. Účinná je najmä proti nepríjemným vyrážkam. Veľmi ľahko si pomocou kuchynskej morskej soli vytvoríte aj účinný peeling, zmiešaním troch polievkových lyžíc olivového oleja a troch lyžíc hrubozrnnej morskej soli.
3. Citrón ako „rozjasňovač“
Po ochutnaní citróna sa môžeme tváriť kyslo, ale rozhodne sa tak po ňom nebude cítiť naša pokožka. Stačí len niekoľko kvapiek šťavy z citróna a vaše ruky budú jemné a pokožka mäkká. Ruky si na päť minút ponorte do teplej vody s citrónom a výsledok vás prekvapí. Rovnako účinný bude citrón aj na vašej pleti. Na odličovací tampón naneste zopár jeho kvapiek a očistite pleť. Tá bude vďaka kyseline citrónovej krásne rozjasnená.
4. Tekvica pre každý typ pleti
Tekvica obsahuje množstvo antioxidantov a vitamínov, napríklad vitamín A, ktorý sa celkom príznačne označuje ako vitamín krásy. Doprajte si oranžovú krásu nielen na tanieri, ale aj v podobe pleťovej masky. Z tekvice si dokážete pripraviť základnú masku pre všetky typy pleti a postupným pridávaním ďalších ingrediencií vytvoríte masku šitú na mieru práve pre vás.
Tip na základnú masku: Tekvicu pokrájajte na kúsky, zmixujte mixérom a následne zmiešajte s celým vajíčkom. Masku naneste na vopred vyčistenú pleť, nechajte pôsobiť 15 až 20 minút, potom umyte teplou vodou. Pridaním dvoch lyžičiek medu do základnej zmesi získate masku na suchú pleť, pridaním jablčného octu zase na mastnú.
Kombináciou tých správnych potravín si dokážete svoje telo omladiť, zbaviť ho nečistôt, nedokonalostí a docieliť tak nielen super vzhľad, ale aj zdravie pokožky celého tela. Nezabúdajte však na to, že krása pochádza zvnútra, to znamená, že začať treba tým, čo máme na tanieri.
Mária Dunajčanová
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.