Aj DIA zmrzlina je báječná
Mnohí z vás vedia, že v Urban-Cafe máme radi prírodné produkty vysokej kvality a v našom poslednom článku v novinách KOŠICE:DNES ste sa dozvedeli, z čoho je naša špičková zmrzlina vyrobená.
Dozrel čas zamyslieť sa aj nad zákazníkmi, ktorí musia dodržiavať striktnú diétu z hľadiska objemu cukru, aký môžu denne skonzumovať.
Palivo pre naše telo
Základom dobrej zmrzliny je mlieko, ktoré patrí do skupiny mliečnych výrobkov, ako sú syr, jogurt a tvaroh. Mlieko obsahuje bielkoviny a tuky. Tie sú zdrojom vitamínov B2, B12 a vápnika, ale taktiež obsahujú aj sacharidy, a to približne 7 g na pohár s objemom 150 ml. Sacharidy sú škroby a cukry, ktoré naše telo v črevách transformuje na glukózu, ktorú tiež nazývame krvný cukor. Tá funguje ako palivo pre náš motor – náš organizmus.
Aj pre diabetikov
Ľudia, ktorí majú diabetes prvého typu, majú ťažkosti s reguláciou hladiny cukru v krvi kvôli hormonálnemu inzulínu, peptidovému hormónu produkovanému beta bunkami pankreatických ostrovčekov a musia si tento hormón niekoľkokrát denne do tela dodávať inzulínovými injekciami.
Aby sme potešili zákazníkov – diabetikov, vyrobili sme pre nich smotanovú zmrzlinu, kde sme nahradili bežný cukor stéviou. Stévia je náhrada cukru a je extrahovaná z listov rastliny stévia rebaudiana.
Ochutnajte aj ďalšie špeciality
Pre tých, ktorí sa neboja vyskúšať niečo nové, netradičné a majú radi kulinárske dobrodružstvo, sme vytvorili veľmi zvláštnu kombináciu – Karí zmrzlinu z indického korenia, ktorú je najlepšie kombinovať so zmrzlinami z tmavej 55-percentnej čokolády alebo so 70-percentnou zmrzlinou Ekvádor či 80-percentnou Ugandou. Príďte do Urban-Cafe, každý si u nás nájde tú svoju obľúbenú!
Mak s makom 🙂
Našou novinkou spomedzi zákuskov je tentoraz makový rez s bielou belgickou čokoládou a citrónovou želatínou. Výborne sa k nemu hodí naša maková zmrzlina.

Dovidenia zajtra v Urban-Cafe na Vrátnej ulici č. 4 v Košiciach.
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.