Ak sa bojíte sobáša, možno trpíte touto fóbiou
Sliepky, sobáš, cudzí jazyk ale aj slnečný svit môžu spôsobovať iracionálny strach. Spomedzi množstva fóbií vám dnes v článku prinášame ďalšie zvláštnosti. V predchádzajúcich článkoch sme sa okrem iného venovali napríklad aj fóbii z fóbie.
Alektorofóbia
Fóbii z vtákov sme sa venovali v samostatnom článku. Táto fóbia sa však týka výlučne sliepok. Alektorofóbia je totiž panický a iracionálny strach zo sliepok. Strach zo zvierat patrí pomerne k bežným typom fóbie. Niektorí ľudia sa však boja len konkrétnych druhov zvierat. Podľa stránky vetis.sk, zoofóbiou trpia viac ženy, ako muži. Najčastejšie sa to odzrkadľuje pri fóbii z pavúkov. Príznaky alektorofóbie sa zvyknú prejavovať ako bežné prejavy strachu, čiže sú často sprevádzané záchvatmi paniky, nepohodou či napríklad potením.

Xenoglosofóbia
Bojíte sa rozprávať cudzím jazykom? Niekedy strach z rozprávania v cudzom jazyku nemusí byť len stres spôsobený prípadnými chybami. Xenoglosofóbia je iracionálny strach spájajúci sa s cudzím jazykom. Ako pri iných fóbiách aj pri tejto môže človek pociťovať stres, nadmerné potenie či iné prejavy strachu napríklad vo chvíli, keď sa učí cudzí jazyk alebo je nútený rozprávať iným jazykom.
O ďalších fóbiách sa dočítate na druhej strane.
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.