Ak sa bojíte sobáša, možno trpíte touto fóbiou
Sliepky, sobáš, cudzí jazyk ale aj slnečný svit môžu spôsobovať iracionálny strach. Spomedzi množstva fóbií vám dnes v článku prinášame ďalšie zvláštnosti. V predchádzajúcich článkoch sme sa okrem iného venovali napríklad aj fóbii z fóbie.
Alektorofóbia
Fóbii z vtákov sme sa venovali v samostatnom článku. Táto fóbia sa však týka výlučne sliepok. Alektorofóbia je totiž panický a iracionálny strach zo sliepok. Strach zo zvierat patrí pomerne k bežným typom fóbie. Niektorí ľudia sa však boja len konkrétnych druhov zvierat. Podľa stránky vetis.sk, zoofóbiou trpia viac ženy, ako muži. Najčastejšie sa to odzrkadľuje pri fóbii z pavúkov. Príznaky alektorofóbie sa zvyknú prejavovať ako bežné prejavy strachu, čiže sú často sprevádzané záchvatmi paniky, nepohodou či napríklad potením.
Xenoglosofóbia
Bojíte sa rozprávať cudzím jazykom? Niekedy strach z rozprávania v cudzom jazyku nemusí byť len stres spôsobený prípadnými chybami. Xenoglosofóbia je iracionálny strach spájajúci sa s cudzím jazykom. Ako pri iných fóbiách aj pri tejto môže človek pociťovať stres, nadmerné potenie či iné prejavy strachu napríklad vo chvíli, keď sa učí cudzí jazyk alebo je nútený rozprávať iným jazykom.
O ďalších fóbiách sa dočítate na druhej strane.
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Pri plánovaní návštevy lokalít, kde je možný výskyt medveďa hnedého, je nevyhnutné dodržiavať základné bezpečnostné opatrenia. Odporúča sa vždy pohybovať v skupine a udržiavať blízky kontakt s ostatnými členmi, aby ste minimalizovali riziko prekvapivého stretnutia.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.